Kuulokojeet käyttöön! -teemaviikko 4.12.2024
Audionomin vastaanotolla
Olen Niina Aatsinki ja toimin audionomina Etelä-Karjalan hyvinvointialueella Lappeenrannassa. Tällä blogitekstillä haluan kertoa, mitä audionomin vastaanotolla tapahtuu ja mikä merkitys kuulokojeen käyttämisellä on huonokuuloisen ihmisen arkeen.
Kun huomaat, ettet enää kuule kanssaihmisten puhetta kunnolla ja joudut pyytämään heitä toistamaan sanomaansa, on syytä hakeutua audiologisen hoitotyön asiantuntijan eli audionomin vastaanotolle kuulon tutkimista ja mahdollista kuulokojeiden hankintaa varten. Kuulon kuntoutuspolku audionomin vastaanotolle alkaa seulontakuulontutkimuksella, jonka perusteella saat lähetteen erikoissairaanhoitoon. Ensikäynnille tullessasi sinun ei välttämättä tarvitse tietää kuulokojeista mitään. Audionomi kertoo vaihtoehdoista, jotka ovat juuri sinun kuuloosi ja tilanteeseesi parhaimmat, jotta puheen kuuleminen paranisi.
Ennen vastaanotolle tuloa on hyvä kuitenkin miettiä niitä tilanteita, joissa koet kuulemisessasi haasteita. Kuulokojeet valitaan yhdessä audionomin kanssa jokaiselle yksilöllisesti, ja valintaan vaikuttavat mm. kuulontutkimuksen tulos ja korvan fyysiset ominaisuudet, kuten korvakäytävän koko. Lisäksi on hyvä kertoa omista harrastuksista ja muista aktiviteeteista sekä kyvystä käsitellä ja huoltaa pienikokoista kuulokojetta. Nämä kaikki vaikuttavat kuulokojemallin valintaan. Se, mihin kojemerkkiin päädytään, on audionomin erityisosaamista.
Kuulokojesovituksessa valitut kuulokojeet säädetään tutkitun kuulontutkimuksen mukaisesti. Kojeiden käytön opettelu sekä uusiin ääniin tottuminen vaativat motivaatiota ja kärsivällisyyttä. Kojeita voidaan hienosäätää sovituskäynnillä käyttäjän kuulokokemuksen mukaan mutta suurimman tottumisen/säädön tekevät aivot, jotka muokkautuvat kojeiden tuomaan vahvistukseen arjessa, päivittäisen käytön myötä. Hienosäätöä voidaan tehdä kojeisiin myöhemminkin. Kuulokojeet säätyvät automaattisesti käyttäjän ääniympäristön mukaan. Ensisijaisena kuulonkuntoutuksen tavoitteena on puheen kuuleminen eri ääniympäristöissä. Kuulokojeisiin voidaan lisätä erilaisiin tilanteisiin tarkoitettuja tilanneohjelmia. Näiden tarve kartoitetaan yhdessä kojekäyttäjän kanssa. Tilanneohjelmat voivat olla esim. oma tilanneohjelma hälyisiin tilanteisiin tai teatterissa, kirkossa olevaan induktiojärjestelmään liittyvä tilanneohjelma.
Parhaat onnistumiset työssäni ovat, kun asiakas kojesovituskäynnin jälkeen huomaa saavansa helposti selvää puheesta eikä enää tarvitse pyytää toistamaan puhekumppaninsa sanomaa. Koen työni tämän vuoksi hyvin merkitykselliseksi, kuulonkuntoutus parhaimmillaan tukee asiakkaan sosiaalista kanssakäymistä ja arkea. Kuulokojeen käyttämisellä on suuri vaikutus myös aivojen aktiivisena pysymiseen. Kuulon kuntoutus tukee kognitiota, muistia ja tiedonkäsittelyä, ja voi siten siirtää muistisairauden puhkeamista.
Jotta saat kuulokojeistasi suurimman hyödyn, käytä niitä. Jos koet kojeiden kanssa haasteita, ota yhteyttä audionomiin!
Teksti ja kuva: Niina Aatsinki