En kuule kunnolla
Voimakas melu voi aiheuttaa muutoksen kuuloherkkyydessä. Lääketieteessä puhutaan kuulokynnyksestä, jolla tarkoitetaan hiljaisinta ääntä, jonka tietyllä taajuudella kykenemme kuulemaan. Siinä tapahtuvaa muutosta kutsutaan vastaavasti kynnysmuutokseksi.
Kynnysmuutos voi olla joko tilapäinen tai pysyvä. Tilapäinen kynnysmuutos voi korjautua, jos korva saa levätä riittävästi melualtistuksen jälkeen. Pysyvä kynnysmuutos taas on pysyvä, sillä lääketiede ei nykyisellään kykene sitä parantamaan. Ainoa keino välttyä pysyvältä kynnysmuutokselta onkin ennaltaehkäisy.
Ihminen kuulee äänet aistinkarvasolujen avulla, joita on sisäkorvassa yli 20 000. Jokainen aistinkarvasolu on herkkä omalle tietylle taajuusalueelleen. Voimakas melu saa aistinkarvasolut lakoamaan, minkä jälkeen ne eivät enää kykene välittämään ääntä aivojen kuulokeskukseen. Mitä enemmän soluja tuhoutuu, sitä vaikeammaksi äänien aistiminen käy. Kuulonalenema vaikeuttaa esimerkiksi puheen ymmärtämistä, koska samankuuloiset sanat menevät tällöin helposti sekaisin.
Meluvaurio syntyy yleensä hitaasti vuosien kuluessa, mutta se saattaa kehittyä nopeastikin. Kuulovaurioita esiintyy myös nuorilla. Erään tutkimuksen mukaan esimerkiksi armeijaan tulleista nuorista joka viidennellä on ollut jonkinasteinen kuulonalenema.