Esteetön osallistuminen opintoihin

Kuulovammaisen opiskelijan yhdenvertaisuus ja positiivinen erityiskohtelu tarkoittavat käytännön toimenpiteitä opiskelun sujuvoittamiseksi, opiskeluympäristön parantamiseksi ja esteettömyyden toteuttamiseksi. Sivuille on koottu tietoa mm. kohtuullisista mukautuksista, yksilöllisistä opintojärjestelyistä sekä apuvälineistä ja tulkkauksesta opiskelussa.

Opintojen alkaessa

Alla olevassa videossa kerrotaan mitä on syytä ottaa huomioon ennen opiskelujen aloitusta. Haastateltavana kuntoutusohjaajan Mira Vuoriheimo.

Kun opintosi alkavat muista ainakin seuraavat asiat:

  • Kerro mahdollisimman varhaisessa vaiheessa itsestäsi, tarpeistasi ja toiveistasi opettajillesi ja opiskelukavereillesi.
  • Keskustele erikseen opettajiesi kanssa tulevista kursseista. Onko niiden toteuttamistavoissa jotain, jota tulisi mukauttaa kohdallasi?
  • Ole alusta lähtien mahdollisimman sosiaalinen ja ota kontaktia muihin opiskelijoihin, vaikka se tuntuisikin vaikealta. Muiden opiskelijoiden tunteminen on hyödyllistä.
  • Ota yhteyttä aikuisten kuntoutusohjaajaasi ja keskustele hänen kanssaan esimerkiksi apuvälineiden mahdollisuuksista, opiskeluun liittyvistä tuista, opiskelumenetelmistä yms.

Koulutusvaihtoehdot

Tietoa eri asteen opintoihin hakemisesta on koottu kattavasti Opintopolku.fi verkkopalveluun. Sivustolta löydät tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sivustolla kerrotaan peruskoulun jälkeisistä opiskelumahdollisuuksista, ammatillisista- ja lukio-opinnoista, ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opinnoista sekä aikuiskoulutuksesta.

Lue myös Kuuloavain-verkkosivuilta eri koulutusvaihtoehdoista kuulovammaisen näkökulmasta:
Mikä minusta tulee isona?

Opiskelijoita tekemässä ryhmätyötä.