Blogit

Kuulokojeet käyttöön -teemaviikko 5.12.2024

Vapaaehtoistyönä kuulolähipalvelu 

Olen ollut Jämsän Seudun Kuulo ry:n Kuulolähipalvelutoiminnassa mukana nyt nelisen vuotta. Olin jäänyt jo eläkkeelle sairaanhoitajan työstä ja käynyt muutamia kertoja yhdistyksen kuulokerhossa, kun minua pyydettiin lähtemään mukaan. Pääsin kokeneen konkarin Kirstin kanssa ensin tutustumaan toimintaan ja kuulolähipalvelutyöhön, josta innostukseni tähän arvokkaaseen vapaaehtoistyöhön lähti. Koen, että tässä työssä pääsen hyödyntämään monia eri taitojani ja vahvuuksiani, mutta ennen kaikkea, teen merkityksellistä ja tärkeää työtä. 

Jämsän Seudun Kuulo ry järjestää Kuulolähipalvelua kuukauden viimeinen keskiviikko Jämsän Muistiyhdistyksen tiloissa. Valmistaudumme huolella ottamaan vastaan asiakkaat, joita tulee heti tilaisuuden alkuun. Valoisa tila tarjoaa kaikille viidelle kuulolähipalvelutoimijalle oman työpöydän. Toimijoina olemme hyvin erilaisia. Teemme jokainen toimija työtä omalla persoonallamme, mutta aina positiivisella asenteella asiakasta arvostaen. 

Kuulolähipalveluvastaanotto, jossa vapaaehtoinen huoltaa asiakkaan kuulokojetta.

Kuva: Anna-Liisa Hakala

Asiakasmäärämme on jatkuvasti kasvanut, ja kaksi tuntia kuluu nopeasti. Vaihdamme väliletkuja ja pesemme korvakappaleita sekä neuvomme parhaamme mukaan, miten huoltoa tehdään kotona. Kuulokojeen vahasuojan vaihtaminen saa kuulokojeen äänen kuulumaan eikä Kuulokeskukseen tarvitse tämän takia lähteä. Parasta antia ovat palautteet asiakkailta, jotka tulevat aina uudelleen ja tuovat ystäviäkin mukanaan. Olemme huomanneet, että pariskunnat tulevat yhdessä, koska kuulokojeen käyttäminen on myös läheisten asia. Varsinkin miehiä kojeen käyttämiseen on motivoinut kuulokojeen puhelinsovelluksen käyttöön ohjaaminen. 

 

 

 

Varsinaisen kuulolähipalvelun lisäksi myymme paristoja ja puhdistustuotteita. Annamme vertaistukea ja keskustelemme sekä kannustamme hakeutumaan Kuuloliiton kursseille ja yhdistyksen omiin tilaisuuksiin. Meiltä välillä kysytään, että tutkimmeko kuuloa tai korjaammeko kuulokojeita. Kerromme olevamme vapaaehtoisia toimijoita ja tarjoamme julkista terveydenhuoltoa tukevaa palvelua. Autamme asiakasta tarvittaessa esimerkiksi etsimään Kuulokeskuksen yhteystiedot kojehuoltoa varten.  

Yhteistyössä kotihoidon kanssa teemme välillä myös kotikäyntejä, jotka ovat itselleni hyvin merkityksellisiä ja tärkeitä. Pystyn pienellä huollolla tukemaan kuulokojeen käyttöä niille asiakkaille, jotka eivät pääset lähtemään enää yhdistyksen tapahtumiin. Kotikäynneillä korostuu kiireetön kohtaaminen ja ajan antaminen asiakkaalle.  

Itselleni Kuulolähipalvelutoiminta rytmittää sopivasti eläkeläisen arkea ja luo hyvän olon tunnetta, tunnetta siitä, että voi todella auttaa.  

Anna-Liisa Hakala 

Kuulolähipalveluvastaava 

Jämsän Seudun Kuulo ry