Kuuloliiton Kuulokurssit alueilla ja Kopolan kurssikeskuksessa

Kurssien järjestelyjen osalta seurataan aktiivisesti koronaepidemian tilannetta, ja kurssit toteutetaan aina viranomaisohjeita noudattaen. Mikäli tilanne alueilla muuttuu, tiedotamme kurssien mahdollisesta perumisesta tai siirtämisestä myöhempään ajankohtaan.

Alueilla järjestettävät kurssit (2pv+1pv)

Kuuloliitto järjestää kahdeksan alueellista kuulokurssia vuonna 2022. Kuusi kurssia on suunnattu ikääntyneille kuulokojeen käyttäjille, yksi kurssi on tarkoitettu työikäisille ja yksi kurssi on tinnituspainotteinen. Kaikkiin kursseihin voi myös läheinen osallistua.

Ajankohdat ja paikkakunnat ovat:

Sähköiseen hakemukseen pääset klikkaamalla ylläolevasta kurssilistasta kyseistä kurssia. Hakemuslomake tarvittaessa myös word-muodossa: Kuulokurssihakemus 2022

Kurssit löytyvät myös tapahtumakalenterista.

Kurssien tavoitteena on tarjota ikääntyneille, työikäisille, tinnituksesta kärsiville ja heidän läheisilleen mahdollisuus toisten samassa tilanteessa olevien kohtaamiseen. Vertaiskeskustelut ja läheisten kokemukset kuulon tuomista haasteista sekä arjessa toimimisen keinoista ovat osa kurssiohjelmaa. Kursseilla käsitellään kuuloon liittyviä teemoja ja kuulon vaikutusta toimintakykyyn. Osallistujat saavat valmiuksia kuulokojeen käyttöön, sekä tietoa kuulon apuvälineistä, kommunikaatiomenetelmistä ja tulkkauspalvelusta.

Työikäisten kurssilla käsitellään myös työelämään liittyviä kuulon tuomia haasteita ja pohditaan yhdessä keinoja työssä jaksamiseen. Tinnituskurssilla perehdytään kuuloaistin toimintaan ja tinnituksen poisoppimisen menetelmään.

Kurssit sisältävät kahden päivän kurssiohjelman ja puolen vuoden kuluttua järjestettävän jatkotapaamisen, jonka ajankohta sovitaan kurssilla. Tinnituskurssilla ei ole jatkopäivää. Majoitus järjestetään täysihoidolla. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia. Matkakuluista osallistujat vastaavat itse.

Lisätietoa ja hakemukset:
Asiantuntija Maria Timonen, p. 0400 903407, maria.timonen@kuuloliitto.fi
Asiantuntija Anna-Maija Tolonen, p. 044 752 5574, anna-maija.tolonen@kuuloliitto.fi

Hakemukset tulee lähettää viimeistään kuusi viikkoa ennen kurssin ajankohtaa, joko täyttämällä sähköisen hakemuksen Kuuloliiton sivuilla, sähköpostilla tai maapostina. Hakemukset Siilinjärven, Kajaanin, Kaustisen ja Rovaniemen kursseille lähetettävä: Maria Timonen PL 1188, 70211.

Lohjan, Kotkan, Tinnitus ja työikäisten kursseille: Anna-Maija Tolonen, Puutarhakatu 8 b F 607, 20100 Turku.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan kurssivalinnasta kirjeellä noin kolme viikkoa ennen kurssia. Valinnassa etusijalla ovat hakijat, jotka eivät aikaisemmin ole osallistuneet Kuuloliiton kuulokurssille.

Kopolan kurssikeskuksessa järjestettävät kurssit

Kuuloliiton Kopolan kurssikeskus (Kuhmoinen) järjestää kymmenen viiden päivän kuulokurssia vuonna 2022 ikääntyneille kuulokojeen käyttäjille ja heidän läheisilleen.

Ajankohdat ovat:

Kurssien tavoitteena on tarjota ikääntyneille ja heidän läheisilleen mahdollisuus toisten samassa tilanteessa olevien kohtaamiseen. Vertaiskeskustelut ja läheisten kokemukset kuulon tuomista haasteista sekä arjessa toimimisen keinoista ovat osa kurssiohjelmaa. Kursseilla käsitellään kuuloon liittyviä teemoja ja kuulon vaikutusta toimintakykyyn. Osallistujat saavat valmiuksia kuulokojeen käyttöön, sekä tietoa kuulon apuvälineistä, kommunikaatiomenetelmistä ja tulkkauspalvelusta.

Kurssit sisältävät viiden päivän kurssiohjelman. Majoitus järjestetään täysihoidolla. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia. Matkakuluista osallistujat vastaavat itse.

Lisätietoa ja hakemukset:
Asiantuntija Sanna Lehtoväre, p. 040 770 3803, sanna.lehtovare@kuuloliitto.fi

Hakemukset tulee lähettää viimeistään kuusi viikkoa ennen kurssin ajankohtaa, joko sähköpostilla tai maapostina seuraavasti: Kopolan kurssikeskus, PL 11, Velisjärventie 50, 17801 Kuhmoinen. Kaikille hakijoille ilmoitetaan kurssivalinnasta kirjeellä noin kolme viikkoa ennen kurssia. Valinnassa etusijalla ovat hakijat, jotka eivät aikaisemmin ole osallistuneet Kuuloliiton kuulokurssille.

Kuuloliiton etävertaisryhmät

Vertaisryhmissä on mahdollisuus käydä vertaiskeskustelua samassa tilanteessa olevien kanssa, vaihtaa kokemuksia ja pohtia yhdessä arjessa jaksamisen keinoja. Vertaisryhmään toivotaan osallistumista yhdessä läheisen kanssa. Ryhmät toteutetaan verkkotapaamisina. Ohjeet osallistumisesta lähetämme ilmoittautuneille. Ohjaajina toimivat Kuuloliiton sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Etäverkkokurssille osallistuminen ei ole esteenä hakea myös Kopolan kurssikeskuksen tai alueellisille Kuulokursseille.

Lisätietoa:
Sanna Lehtoväre, p. 040 770 3803, sanna.lehtovare@kuuloliitto.fi
Anna-Maija Tolonen, p.044 752 5574, anna-maija.tolonen@kuuloliitto.fi

Tinnituksen etävertaisryhmä

Ajankohdat:

 • ti 18.1 klo 18.00-19.30
 • ti 25.1 klo 18.00-19.30
 • ti 1.2 klo 18.00-19.30
 • Jatkopäivä syksyllä 2022

Ilmoittautuminen sähköpostilla 3.1.2022 mennessä Kuuloliittoon Sanna Lehtovärelle, sanna.lehtovare@kuuloliitto.fi. Lähetä nimi, sähköpostiosoite, läheisen osallistuminen ryhmään ja keskusteluaiheet, joita toivoisit vertaistapaamisissa käsiteltävän. Tule rohkeasti mukaan!

Kuulon etävertaisryhmä työikäisille

Ajankohdat:

 • ti 1.3 klo 18.00-19.30
 • ti 8.3 klo 18.00-19.30
 • ti 15.3 klo 18.00-19.30
 • Jatkopäivä syksyllä 2022

Ilmoittautuminen sähköpostilla 21.2.2022 mennessä Kuuloliittoon Sanna Lehtovärelle, sanna.lehtovare@kuuloliitto.fi, lähetä nimi, sähköpostiosoite, läheisen osallistuminen ryhmään ja toiveet teemoista, joita toivoisit vertaistapaamisissa käsiteltävän. Tule rohkeasti mukaan!

Ikääntyvien kuulokojeen käyttäjien ja heidän läheistensä Kuulokurssi verkkokurssina

Kuuloliitto järjestää Kuulokurssin verkkokurssina toukokuussa 2022. Kurssi on tarkoitettu ikääntyville kuulokojeen käyttäjille ja heidän läheisilleen. Kurssin tavoitteena on auttaa hyväksymään huonokuuloisuuden, tukea kuulokojeiden käyttöä sekä antaa keinoja vuorovaikutukseen. Osallistujalla tulee olla toimiva internetyhteys ja tietokoneessa mikrofoni ja kamera. Kurssille osallistutaan Teams-alustan kautta, jonka käyttöön annamme ohjeet.

Ajankohdat ja kurssin ohjelma

 • 4.5. klo 10.00-11.30 Teams-alustan käytön harjoitus, tutustuminen kurssilaisiin ja Kuulo ja kuuleminen
 • 10.5. klo 10.00-11.30 Kuulokojeen käyttö ja huolto
 • 17.5. klo 10.00-11.30 Kommunikaatio
 • Jatkotapaaminen syksy 2022, sovitaan ryhmän kanssa

Kurssilla käsitellään kuuloon liittyviä teemoja ja kuulon vaikutusta toimintakykyyn. Osallistujat saavat tietoa ja valmiuksia kuulokojeen käyttöön sekä kommunikaatioon liittyviin asioihin. Jokaisella ohjelmakerralla on puolen tunnin tieto-osuus ja sen jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Verkkokurssille ilmoittautuneille lähetämme ohjeet Teams-alustan käytöstä. Opastamme ja autamme Sinut ohjelman käyttöön ensimmäisellä harjoituskerralla. Kannattaa rohkeasti lähteä mukaan!

Ilmoittautuminen sähköpostilla Kuuloliittoon Sanna Lehtovärelle, sanna.lehtovare@kuuloliitto.fi. Lähetä nimi, sähköpostiosoite ja läheisen osallistuminen ryhmään. Tule rohkeasti mukaan! Tiedustelut Sanna Lehtoväre, p. 040 770 3803, sanna.lehtovare@kuuloliitto.fi

Tietosuojaseloste – Kuulokurssitoiminta ja Kuulokurssit