Digitaidot-peli

Digitaidot-peli

”Digitaitojen oppiminen on mahdollista. Ei välttämättä vain ”pakkopullaa”. Ihan hauskaakin!”
Pelaajan palaute 11/2019.

Digitaidot-peli on digitaitojen oppimiseen kehitetty yhteisöllinen oppimismenetelmä. Yhdessä pelaaminen on mukava tapa tutustua älypuhelimeen tai tablettiin ja digitaalisiin palveluihin.

Digitaidot-peli sisältää yhteensä 75 Tehtävä- ja 64 Totuus-korttia, jotka kuvaavat erilaisia arjen tilanteita. Kortit on jaettu kuuteen digitaitojen aihealueeseen, jotka noudattavat Osuvat taidot -hankkeen kehittämää digitaitojen perusosaajan taitotasoa:

  1. Laitteen käyttö ja hallinta
  2. Tiedon haku ja arviointi
  3. Turvallinen toiminta
  4. Viestintä ja asiointi
  5. Sovellusten käyttö ja hallinta
  6. Sisältöjen tuottaminen ja tekijänoikeudet

Painetun version Digitaidot-pelistä voit tilata Kuuloliitosta yhdistysten käyttöön maksutta osoitteesta: info(at)kuuloliitto.fi. Kerro tilauksen yhteydessä, mihin käyttötarkoitukseen peli on tulossa. Toivomme myös palautetta pelistä.

Digitaidot-pelin etäversio

Digitaidot-pelistä on kehitetty myös lyhennetty versio etäryhmien käyttöön.

Aloita pelaaminen tällä Digitaidot-etäpeli aloitus. Aloitus avautuu .pdf:nä.

Valitkaa tämän jälkeen osallistujien kanssa yksi verkkopelin neljästä aihealueesta. Aihealueet avautuvat .pdf:nä:

  1. Laitteen perustoiminnot ja hallinta
  2. Tiedon haku ja arviointi
  3. Turvallinen toiminta
  4. Viestintä ja asiointi

Pelin kehittäminen ja taustaa

Digitaidot-peli on kehitetty osana Kuuloliiton Digitaidot-toimintaa (2019-2021). Oppimismenetelmän kehittämisestä on vastannut Kuuloliiton asiantuntija Hanna Rantala.

Pelin idea lähti liikkeelle Kuuloliiton vapaaehtoisten kanssa tehdystä työstä. Peli ja sen kortit on kehitetty eri puolilla Suomea järjestettyjen Digitaidot-pajojen seurauksena. Erityiskiitos Kuuloliiton jäsenyhdistyksille, jotka osallistuivat Digitaidot-pelin pilotointiin: Helsingin kuuloyhdistys, Joensuun seudun kuulo, Kemin seudun kuulo, Koillis-Kuulo, Kolarin kuuloyhdistys, Rovaniemen kuulo, Tornion kuulo ja Vantaan kuuloyhdistys.

Pelikorttien kehittämiseen osallistui myös joukko yhteistyökumppaneita ja digituen ammattilaisia. Lämmin kiitos ASPA-säätiön Digi haltuun –hanke, Eläkeläiset ry, Itä-Suomen yliopiston ACCESS –hanke, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Digiä kylille –hanke, TIEKE, Vantaan kuuloyhdistys, Honkalampisäätiön #Ihan diginä! -hanke ja Digi- ja Väestötietovirasto.

Painetun Digitaidot-pelin graafisesta suunnittelusta vastasi Tuomas Saikkonen (Tee studio).

Tutustu paremmin Digitaidot-pelin kehittämistyöhön, teoreettiseen taustaan ja tulosten yhteenvetoihin tämän Digitaidot-posterin kautta. Posteri avautuu .pdf:nä.