Uutiset

Kuuloautolla tänä vuonna jo sata pysähdyspaikkaa

Kuuloautolla tänä vuonna jo sata pysähdyspaikkaa
     – autokierroksen matka jatkuu

Sade koputtaa kuuloauton ikkunaan. Kuuloliiton kuuloauto on parkkeerattu Ouluhallin edustalle
kuluvana viikonloppuna (15.-16.9). Ouluhallissa järjestetään Elä & Nauti 50+ messut.

Kuuloautokiertueen koordinoija Paula Hesso tekee autossa kuuloseuloja. Hän ehtii välillä käväistä auton ovella huikkaamassa:
– Auto on kiertänyt huhtikuusta alkaen halki Suomen käyden jo noin sadalla pysähdyspaikalla. Vielä on edessä 25 paikkakuntaa.

Tällä viikolla auto on kiertänyt Kainuussa kolmessa kunnassa.
– Ihmiset olivat valveutuneita ja hyvin huomanneet ilmoitukset paikallislehdissä. Seuloja Kainuussa tekivät vapaaehtoiset Pauli Leskinen ja Tapio Riekki, kertoo kuntoutussihteeri Johanna Leinonen.
– Seulassa kävi 72 henkilöä. Heistä noin 80 prosentilla olisi syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin.

Kuntoutussihteeri Tiina-Maija Leinonen kertoo, että messut ovat alkaneet hyvin.
– Kova on kysyntä. Nytkin on 19 jonossa, hän mainitsee.
– Ihmiset viivyttelevät huonon kuulon kanssa pitkään tai he eivät itse hoksaa, että kuulo heikkenee. He saattavat loukkaantua, kun läheiset huomauttavat sen heikkenemisestä.

 

Haukiputaalaiset Airi ja Pentti Lounila olisivat halunneet jo toissa viikolla päästä kuuloseulaan, kun auto vieraili Haukiputaalla. Lounilat tulivat paikalle liian myöhään. Seula oli hyvin suosittu, koska siellä kävi kuuloaan 60 henkilöä tarkistuttamassa.
– Tyttäreni sanovat, etten kuule porukassa. Kuuloni on vuoden aikana heikentynyt. Uskoisin, että se on iän tuomaa, Airi Lounila kertoo.
Pentti Lounila on toiminut yli 40 vuotta melutyössä koneistajana. Johanna Leinonen antaa hänelle huojentavia tietoja seulan tuloksista.
– Isoja eroja ei ole korvien välillä. Tässä vaiheessa ei ole tarvetta jatkotutkimuksiin, mutta vuoden parin kuluttua olisi hyvä tarkistaa uudelleen.

Satu Savilaakso-Aho Oulun Seudun Kuulosta on mukana messuilla kertomassa paikallisyhdistyksen toiminnasta.

Oulusta auto matkaa ensi viikolla Kärsämäelle, Sieviin ja Nivalaan, josta auto siirtyy Uudellemaalle. Kuuloautoa ajavat ja toimintaa pyörittävät Kuuloliiton kouluttamat vapaaehtoiset sekä Kuuloliiton toimihenkilöt.


©EA