Uutiset

Mitokondrioviikko huipentuu vihreään valaistukseen

Valkea talo vihreässä valaistuksessa.

Mitokondriosairauksien tietoisuusviikkolla (17.-22.9.) on järjestetty ympäri maailman erilaisia tapahtumia, seminaareja, koulutuksia ja varainhankintaa. Viikko huipentuu lauantaina 22.9., kun lukuisat rakennukset valaistaan vihreäksi.

Suomessa juuri perustettu Mitokondrioyhdistys järjesti 18.9. yhdessä Neuroliiton ja Kuuloliiton kanssa yleisöluennon. Lauantaina vihreäksi valaistaan muun muassa Meilahden TornisairaalaSkywheel Helsinki, Finlandia-talo, Helsingin Kaupunginteatteri, LinnanmäkiValkea Talo, Tampere-talo, Näsinneula, Oulun Teatteri, Kokkolan kaupunginteatteriVetelin taidekartano, IKEA Kuopio, Matkus Shopping Center, Kuopion kaupunginteatteri, Pohjois-Savon pelastuslaitos, Turun Kirjastosilta, PerkinElmer, Maisemapylväs Illuusio Vaasa, Albergan kartano, Espoon kulttuurikeskus, Gumbölen kartano ja Karhusaari.

Mitokondriotauteihin kuuluu satoja erilaisia periytyviä sairauksia, joille yhteistä on energia-aineenvaihdunnan ongelmat. Taudit ja oireet ilmenevät hyvin erilaisina ja eri ikäisinä.  Usein oireet kuitenkin liittyvät lihaksiin, sydämeen, aivoihin tai maksaan.  Kuulovamma on myös yksi tiettyjen mitokondriotautien oireita.  Esimerkkinä MELAS –tauti, johon liittyy usein myös diabetes.

Euroopassa on noin 200 000 mitokondriotautia sairastavaa, Suomessakin useita tuhansia. Mitokondriotauteihin ei ole parantavaa hoitoa ja tautiryhmä tunnetaan ja tunnistetaan vielä huonosti.  Tutkimus kuitenkin etenee ja tuo toivoa tulevaisuuteen.

Lähde: https://www.helsinki.fi/fi/tutkimusryhmat/mitochondrial-medicine/potilassivu

Tutustu myös: https://neuroliitto.fi/tuote/mitokondrio-opas/

Suomen Mitokondrioyhdistys ry, mitokondriofin@gmail.com

Teksti: Annina Virta
Kuva: Päivi Vataja