Uutiset

Kuulokoje tukee ikääntyneen aktiivista elämää

Korvaa tutkitaan otoskoopilla.

Iän myötä lähes kaikkien kuulo alenee. Arviolta joka kuudennen 55-vuotiaan kuulo on heikentynyt. 70-vuotiaista joka viidennellä ja 80-vuotiaista joka kolmannella on keskustelua vaikeuttava kuulovika.  Silti kuulokojeen saa ja sitä käyttää vain harva.

Kuulo heikkenee hitaasti, eikä ikääntyvä sitä välttämättä itse huomaa. Ja jos huomaakin, kuulovamman vaikutuksia usein vähätellään: ”Pärjään kyllä vielä, kuulen sen, mitä pitääkin.” Monesti ikääntynyt huonokuuloinen on myös vakuuttunut, että hän kyllä kuulee – muut ovat vain ruvenneet mutisemaan ja puhumaan epäselvästi.

Kuulontutkimuksiin hakeudutaan jopa kymmenen vuotta liian myöhään. Hoitamaton huono kuulo johtaa kuitenkin usein eristäytymiseen – jättäydytään pois harrastuksista ja vetäydytään sosiaalisista tilanteista.  Eristäytyminen taas on yhteydessä moniin sosiaalisiin, psyykkisiin ja kognitiivisiin ongelmiin kuten ahdistuneisuuteen, masennukseen ja jopa dementiaan.  Huono kuulo voi altistaa myös vaaratilanteille, kun esimerkiksi liikenteen ja ympäristön varoitusääniä ei huomata.

Koska ikäihminen ei välttämättä oma-aloitteisesti hakeudu kuulontutkimuksiin, pitäisi perusterveydenhuollossa tutkia kuulo määräajoin. Usein haasteena myös on, ettei kojeen käyttöön saada riittävästi opastusta ja tämän takia koje jää käyttämättä.  Myös iäkkään lähipiiri voi kannustaa ja motivoida sekä tutkimuksiin hakeutumisessa että kuulokojeen käytössä.  Kojeeseen ja uuteen äänimaailmaan tottuminen vie aikansa, mutta kärsivällisyys palkitaan.

Kuulokojeen käyttö helpottaa vuorovaikutusta ja sosiaalista osallistumista – se pitää ikäihmisen aktiivisena ja tukee itsenäistä selviytymistä.

Kuuloliitto opastaa ikäkuuloon, kuulokojeisiin ja apuvälineisiin liittyvissä kysymyksissä Hyvä Ikä –messuilla Helsingin Messukeskuksessa 3.-4.10. näyttelypaikalla 1 B 20. Messuilla on esillä myös kuuloalan maahantuojien kuulokojeita ja muita kuulon apuvälineitä.

4.10. klo 14.30 Hyvän Iän lavalla Kuuloliiton asiantuntijavinkit kuulokojeen hankintaan. Kuntoutussihteeri Johanna Juola haastattelee Lea Höökiä.

Tutustu myös Kuulolla koko iän sivustoon: http://ikakuuloiset.fi/

Teksti: Annina Virta