Deafmetal-kuulokojekorut maailman tunnetuimman design-museon V&A:n näyttelyyn Lontooseen

Koru- ja asustesuunnittelija Jenni Ahtiaisen töitä on nähty niin kotimaisten kuin kansainvälisten tähtien päällä. Nyt historiankirjoihin jää suunnittelijan pysyvä kädenjälki, kun Ahtiaisen Deafmetal-kuulokojekorut lähtevät Victoria&Albert museon Design&Disability -näyttelyyn Lontooseen. V&A:n Design & Disability -näyttely avautuu Lontoossa 7. kesäkuuta 2025.
Victoria and Albert Museum, V&A, on maailman suurin taideteollisuus- ja designmuseo, jossa on laaja kokoelma muun muassa grafiikkaa, muotia, valokuvia ja koruja. V&A:ssa käy vuosittain noin kolme miljoonaa vierailijaa.
Maailman suurimman ja tunnetuimman design-museon Design and Disability -näyttelyn kuraattori, Natalie Kane halusi Ahtiaisen kuulokojekorut sen muotia käsittelevään osioon, koska näki Deafmetalin ”loistavana esimerkkinä suunnittelijan omista lähtökohdista ja omasta panoksesta korumerkin syntyyn”.
Näyttely esittelee muun muassa kuurojen ja neuroepätyypillisten ihmisten sekä yhteisöjen panosta muotoiluun 1940-luvulta tähän päivään asti. Näyttelyssä on mukana muodin ja korujen lisäksi valokuvataidetta, arkkitehtuuria, tuote- ja graafista suunnittelua.
– Kaikilla ihmisillä on halu jättää itsestään jotain merkityksellistä maailmaan. Minä olen onnistunut luomaan jotain niin tärkeää, että arvostettu V&A haluaa näyttää sen koko maailmalle. Valinta on minulle unelmien täyttymys suunnittelijana. En olisi ikinä uskonut, että kuuloni menettäminen on lopulta yksi parhaimmista asioista, mitä minulle on tapahtunut – se johti keksintööni ja tähän näyttelyyn, Ahtiainen toteaa.
Ahtiainen sai kuulolaitteet vuonna 2018. Häpeilyn tai piilottelun sijaan hän suunnittelikin laitteisiin innovaation, jonka avulla jokainen kuulokojekäyttäjä voi muuttaa kuulolaitteensa korvakorun näköiseksi turvaratkaisuksi, jonka avulla kalliit kuulolaitteet eivät mene hukkaan.
Ahtiainen postasi kuvan tuunatuista kuulolaitteistaan sosiaaliseen mediaan, ja päivitys levisi muutamassa tunnissa maailmalle, viraaliksi. Pian Deafmetalista olikin jo tullut suunnittelijalle uusi ja kokoaikainen päivätyö.
– Olen korusuunnittelija, ja minulla oli niin huono kuulo, että sain kuulolaitteet. Halusin vain tuunata omia laitteitani enemmän itseni näköiseksi, mutta onnistuinkin yhdistämään terveysteknologian minulle tutumpaan muotiteollisuuteen, ja lopputuloksena syntyi Deafmetal.
Kuulokojekorut eivät ole kuulokojekoruja ilman kuulokojeita. Deafmetals-korut ovat yhteensopivia kaikkien kuulolaitevalmistajien kuulokojeiden kanssa. V&A-mallit on yhdistetty Advanced Bionics -sisäkorvaistutteeseen ja ReSound-kuulokojeeseen.
Nykyään Deafmetaleja myydään jo USA:ssa, Kanadassa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Ruotsissa, Belgiassa, Alankomaissa, Sveitsissä, Itävallassa, Maltalla, Israelissa, Turkissa, Islannissa, Iso-Britanniassa, Japanissa, Australiassa, Etelä-Afrikassa, Kolumbiassa, Chilessä ja Argentiinassa.
Deafmetal on viime vuosina palkittu useassa eri business- ja innovaatiokilpailussa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Heti vuonna 2018 se voitti Euroopan suurimmilla käsityömessuilla Vuoden Uutuustuote -palkinnon. Vuonna 2019 keksintö voitti maailmanlaajuisessa Creative Business Cup -innovaatiokilpailussa hopeaa ja vuonna 2021 Linnan Business Turnajaisissa hopeaa. VISA palkitsi Ahtiaisen vuonna 2022 She’s Next -palkinnolla.
Deafmetalit kannustavat käyttämään kuulokojetta säännöllisemmin – hoitamaton kuulovamma voi olla vaarallinen
Kuulolaitteiden käyttöön liittyy usein häpeää, ja siitä syystä kuulo-ongelmia ei haluta myöntää – edes itselle. Keväällä 2025 tekemämme kyselyn mukaan Deafmetal on ratkaisullaan onnistunut parantamaan kuulokojekäyttäjien elämäntapaa tarjoamalla niihin muodikkaita koruja, jotka muuttavat kuulokojeen omaan tyyliin sopivaksi korvakoruksi ja pitävät kuulolaitteet korvassa kiinni niin, etteivät ne pääse tippumaan ja hukkumaan.
Hoitamaton kuulovamma lisää oppimis- ja muistiongelmia, ja sillä on tutkittu olevan yhteys myös Alzheimerin tautiin sekä dementiaan.
Yli 90 prosenttia Deafmetalin käyttäjistä pitää kuulokojekoruja tärkeänä kannusteena kuulolaitteen säännöllisempään käyttöön. Yli 90 prosenttia kuulokojekäyttäjistä tuntee itsensä varmemmaksi käyttäessään Deafmetaleita (huhtikuun 2025 aikana tehtyyn kyselyyn vastasi 147 kuulokojeen käyttäjää).
– Elämme ainakin Euroopassa yhdenvertaisuuden aikaa. Design and Disabilityn teemoista, kuten ADHD:stä ja muista autismikirjonhäiriöistä puhutaan jo yleisesti, mutta kuulo-ongelmista ei tarpeeksi vieläkään. Kuulovamma on näkymätön, mutta WHO:n ennusteen toteutuessa vuonna 2050 joka neljännellä ihmisellä on kuulo-ongelmia. Apuvälineet eivät saa olla liian teknisen näköisiä, eivätkä ne saa muuttaa käyttäjänsä persoonallisuutta – kuulokojekäyttäjät rakastavat muotia siinä missä kuka tahansa, Ahtiainen toteaa.
Myös Kuuloliitto haluaa madaltaa kuulokojeiden käyttämisen ja käyttöönoton kynnystä, mihin kuulokojeiden personointi voi vaikuttaa myönteisesti.
– Kuulokojeiden käyttö tukee huonokuuloisen henkilön pärjäämistä arjessa ja työelämässä sekä osallisuutta sosiaalisissa tilanteissa. Näemme Kuuloliitossa tärkeäksi sen, että Deafmetal-kuulokojekorujen käytön koetaan kannustavan kuulokojeiden käyttöä, sanoo Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijanen.
Ahtiaisen historia on vahvasti asuste- ja korusuunnittelussa. Hänen aiemman gTie-merkkinsä alla suunniteltuja kaulavaatteita on nähty muun muassa Linnan juhlissa lukuisten musiikki- ja kulttuurialan vaikuttajien, kuten Michael Monroen, Ville Valon ja viimeisimpänä vuonna 2024 ”bluesministeri” Esa Kuloniemen päällä. Ahtiaisen ulkomaisista asiakkaista tunnetuimmasta päästä ovat esimerkiksi Marilyn Manson, Bono ja Snoop Dogg.
Kuvassa vasemmanpuoleinen on niin sanottu implanttikoru ja oikeanpuoleinen korvantauslaitteen koru.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Jenni Ahtiainen
Jewellery Designer, HoH & Founder of Deafmetal®, AIDesign Oy
p. 0400 427 876
jenni.ahtiainen@deafmetal.store