Uutiset

Vapaaehtoiset ovat kuuloautotoiminnan voimavara

Kuuloautotoiminnassa merkittävässä roolissa ovat Kuuloliiton kouluttamat vapaaehtoiset. Yksi heistä on kemiläinen Pauli Leskinen, joka on tuonut auton Ouluun. Hän ajaa autoa tänä vuonna 15 paikkakunnalle. Kuskaamisen lisäksi hän tekee kuuloseuloja ja tulkitsee niitä. Porvoolainen Lea Höök on mukana Oulussa ja hän on ehtinyt kiertää tänä alkukesänä jo Paulia enemmän.
– Ihmiset ovat vuodesta toiseen yhtä kiinnostuneita. Kainuun ja Oulun alueella käy päivän mittaan
noin 30 henkilöä seulassa, Leskinen tarkentaa.

Kuuloauton yhteyteen on yhdistetty joillain paikkakunnilla kuuloluentoja, kuten tänään Oulussakin yhteistyössä Terveystalon kanssa. Iltapäivällä Kuuloliiton kuntoutussihteeri Tiina-Maija Leinonen luennoi teemasta Et ole yksin!
– Kuuloyhdistyksen toimintaan kannattaa tulla mukaan. Useat kokevat vertaistuen merkityksen voimaannuttavana.
Huonokuuloisena ei kannata jäädä seinien sisäpuolelle vaan rohkeasti osallistua, koska on olemassa hyviä apuvälineitä tukemaan osallistumista, Leinonen muistuttaa.

Pauli Leskinen kuljettaa autoa eri paikkakunnille rennolla asenteella. Viime vuonna hän ajoi yli 6 000 km, tänä vuonna kilometrejä tulee vähemmän.
– Käyn auton kanssa juhannuksen jälkeen Kolarissa asti. Tämä on mukavaa ja tästä ei tule stressiä. Tapaan muiden kuuloyhdistysten porukkaa ja voin viedä vinkkejä omaan yhdistykseeni Kemin Seudun Kuuloon.

Oulussa on kaunis poutapäivä. Oulun Seudun Kuulo ry:n vapaaehtoiset ottavat nimiä jonotuslistalle. Ihmiset rupattelevat keskenään. Leskinen iloitsee, että ihmiset eivät ole tuppisuita.
– Monilla on paljon elämäntarinoita kerrottavana, tietenkin pääasiassa kerrotaan omista kuulohuolista. Jotkut tulevat kuuloautolle yksin, moni lähiomaisen kanssa. Joillain on hätä omasta kuulemisestaan.
– Ihmiset ovat huojentuneita kun varmistuu, että olisi tarpeen suunnata tarkempiin kuulontutkimuksiin. Heistä moni hakeutuukin tarkempiin tutkimuksiin, mutta on myös ihmisiä, jotka eivät tee asialle mitään vaikka olisi tarvetta, Leskinen harmittelee.

Perjantaina 7.6. auto parkkeeraa Kiiminkiin Senioritalon edustalle (os. Terveystie 3) klo 9 – 15.

Katso tarkemmin: Kuuloauto kiertää

Teksti ja kuvat: EA