Uutiset

Hearing Valley – poikkitieteellinen ponnistus Pohjois-Savosta

kuvassa naisella kädessä puhelin, jonka näytöllä on kuulokojesovellus avoinna.

Kuulolaakso eli Hearing Valley piti ensimmäisen avoimen workshopin Kuopiossa ja etäyhteyksin 21.5.2025. Hearing Valley on Itä-Suomen yliopiston koordinoima hanke, jonka tavoitteena on luoda tutkimusta ja tuotekehitystä audiologisen työn ja tulevaisuuden innovaatioiden tueksi. Hankkeen rahoitus koostuu Euroopan Unionin osarahoituksesta sekä monipuolisen yritysyhteistyön tuesta.  

Hearing Valley on professori, audiologi Aarno Dietzin luoma uraauurtava kokonaisuus, jossa kuulon ja kuulemisen ympärille on rakennettu vaikuttava verkosto tieteen, talouden ja terveydenhuollon toimijoista. Hanke on syntynyt tarpeeseen, sillä maailmanlaajuisesti 480 miljoonalla ihmisillä on tällä hetkellä kuulonkuntoutusta vaativa kuulonalenema ja tämän määrän arvioidaan nousevan vuoteen 2050 mennessä 900 miljoonaan. Suomessa julkinen terveydenhuolto ei pysty vastaamaan tulevaan tarpeeseen, joten tarvitaan uutta teknologiaa ja innovaatioita laadukkaan ja yhdenvertaisen kuulonkuntoutuksen järjestämiseksi.  

Kuulonkuntoutus on kokonaisvaltaista hyvinvointia 

Professori Alina Solomon esitteli uutta Finger –tutkimusta, jossa kuulonalenema on nostettu yhdeksi muokattavissa olevaksi riskitekijäksi muistisairauksen ennaltaehkäisyssä. Finger 2.0 -mallissa tunnistetaan jokaisen yksilölliset ominaisuudet ja haasteet. Ihmisen elintapojen, mahdollisten sairauksien sekä esimerkiksi kuulon heikkenemisen pohjalta tulisi suunnitella yksilöllinen hoito ja interventiot aivoterveyden vahvistamiseksi. Tavoitteena on tuottaa ihmiselle oikeanlaista hoitoa ja tukea oikeaan aikaan. Yksi malli tai tapa ei sovi kaikille. Precision medicine, eli yksilöllisesti kohdennettu lääketiede, on vahvasti esillä hankkeessa ja tuloksia odotamme todella mielenkiinnolla.  

Professori Frank Lin osoitti ACHIEVE –tutkimuksessa kuulonkuntoutuksen vahvistavan kognition lisäksi laajasti ikääntyneen toimintakykyä ja elämänlaatua. Kolmen vuoden seurantatutkimuksessa tutkittavien kognition heikkenemisen vähentymisen lisäksi todettiin kuulonkuntoutuksen vähentäneen myös kaatumisriskiä, uupumista, sosiaalista eristäytymistä sekä vahvistaneen kommunikaatiota ja sosiaalista kanssakäymistä.  

Kuulo-ominaisuuksilla varustettujen kuulokkeiden rooli 

Osana Hearing Valleyn tavoitetta on tuottaa tietoa tulevaisuuden teknisistä ratkaisuista kuulonkuntoutuksen vahvistamiseksi. Viime vuosina on tullut jo uusia innovaatioita maailmalla. Yhdysvalloissa myyntiin hyväksytyillä, suoraan kuluttajille myytävillä OTC- laitteilla (over the counter hearing aids) henkilö pystyy itse tekemään kuulontutkimuksen.  Itsetehdyn audiometrian perusteella OTC-laite säädetään omalle kuulolle sopivaksi. OTC-laitteita saa käyttää ainoastaan lieviin ja keskivaikeisiin kuulonalenemiin. Samoja kuulo-ominaisuuksia on tullut vauhdilla myös esimerkiksi Applen kuulokkeisiin. Kuuloliitossa olemme jo saaneet kokemusta Air Pods Pro 2-kuulokkeilla tehdyistä kuulotesteistä. Kuulokkeilla on helppo seurata oman kuulonsa tilannetta, ja kuinka se mahdollisesti muuttuu vuosien varrella. Myös workshopissa kuluttajakuulokkeiden kuulo-ominaisuuksissa nähtiin mahdollisuuksia kuuloterveyden itsehoidon ja kuulon vahvistamisen kannalta.  

Keskustelussa nousi esille myös laajemmin kuulonkuntoutuksen priorisointikeskustelu. Kuuloliiton toiminnajohtaja Sanna Kaijanen kirjoitti HS:n (18.4) mielipidekirjoituksessaan, ettei kuulokojeita ja silmälaseja voi verrata toisiinsa. Tätä näkemystä tuettiin tilaisuudessa. Professori Dietz korosti, että siinä missä silmälaseilla henkilön näkö voidaan korjata lähes normaaliksi, kuulokoje tai sisäkorvaistute pystyy parhaimmillaankin vain vahvistamaan heikentynyttä kuuloa.  

Kuuloliitto toivottaa hankkeelle menestystä ja odottaa innolla tulevia workshopeja ja hankkeessa tuotettuja tutkimustuloksia ja innovaatioita! Lisätietoa hankkeesta löydät Kuulolaakson verkkosivuilta  https://www.hearingvalley.fi/ 

Lisätietoa:

Teksti: Tiina Hattunen ja Anniina Lavikainen 

Lisätietoa: Kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen anniina.lavikainen@kuuloliitto.fi