Uutiset

Ylen, MTV:n, Nelosen ja Alfan suoratoistopalveluiden saavutettavuus testissä

Kaukosäädin.

Annanpura Oy testasi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilauksesta suoratoistopalveluiden esteettömyyttä kuulo- ja näkövammaisten kannalta. Testin perusteella saavutettavuudessa on vielä merkittävästi parannettavaa.

Testauksen kohteena olivat YLE Areena, MTV, Nelonen Ruutu ja AlfaTV. Näiden kaikkien suoratoistopalveluista testattiin saavutettavuuspalvelut kuten kotimaisten ohjelmien tekstitysten saatavuus tai ruudunlukuohjelmien toimivuus. Saavutettavuuspalvelut testattiin eri päätelaitetyypeillä: työpöytäselaimet, mobiililaitteiden sovellukset, älytelevisiot ja mediatoistimet.

– Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta Suomessa, kun suoratoistopalvelujen saavutettavuutta on testattu tässä mittakaavassa. Tähän mennessä tieto siitä miten päätelaitteet tukevat kotimaisten sisältöjen tekstitystä on saatu pistemäisesti katsojilta, Kuuloliiton erityisasiantuntija Sami Virtanen toteaa.

Testauksen mukaan suoratoistopalveluiden saavutettavuudessa on vielä paljon parannettavaa.  Kotimaisten ohjelmien tekstitys on suoratoistopalveluissa saatavilla vain YLE Areenassa. Ulkomaisten ohjelmien tekstitys on saatavilla kaikissa testauksen kohteena olevien yhtiöiden suoratoistopalveluissa.

–  Tämä tieto on hälyttävä ja vastoin tiedonsaannin yhdenvertaisuuden periaatteita, sillä kotimaisten suoratoisto-ohjelmien katseluosuus on ajallisesti lisääntynyt merkittävästi. Samaan aikaan tekstityksen saatavuutta ei ole varmistettu erityisesti kaupallisten mediayhtiöiden puolella. Asiaan on tehtävä iso parannus, Virtanen kertoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee paraikaa sähköisen viestinnän palvelulain uudistusta, joka säätelee muun muassa kotimaisten tv-ohjelmien tekstityksen toteutusta. Uudistuksen taustalla on EU:n audiovisuaalisten mediapalvelujen direktiivi ja sen uudet vaatimukset. Uusi direktiivi korostaa muun muassa suoratoistopalvelujen saavutettavuusehtojen toteuttamista tiukemmin.  Virtasen mukaan tekstitysten saanti eri päätelaitteilla on jatkossa turvattava, mihin tarvitaan ohjattua sääntelyä ja yhteisiä pelisääntöjä.

Lisätietoja:

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/ylen-mtvn-nelosen-ja-alfan-suoratoistopalveluiden-saavutettavuus-testissa