Uutiset

Uudet symbolit tv-ohjelmien alussa helpottavat palvelujen käyttöä

Kaukosäädin.

Yle haluaa kiinnittää erityistä huomiota sisältöjensä saavutettavuuteen. Saavutettavuuden symbolit jokaisen ohjelman alussa kertovat ohjelmaan liittyvistä palveluista. Yle on julkaissut myös uuden yle.fi/saavutettavuus -verkkosivun, johon on koottu yhteen kaikki erityisryhmille tärkeät palvelut.

Ylen tv-kanaville on tuotu uusia symboleita, jotka kertovat kulloinkin nähtävään ohjelmaan liittyvistä lisäpalveluista. Ohjelman alussa voi nähdä symbolit ääni-, kieli-, ja tekstitysvalinnoille.

suomenkielisen tv-ohjelmiston tekstittämistä suomeksi kuvaava symboli

Symboli kertoo, että suomenkielinen ohjelma on tekstitetty suomeksi.

– Julkisen palvelun tärkeimpiä velvoitteita on yrittää palvella kaikkia yhtäläisin ehdoin. Siksi meidän tulee huolehtia erityisryhmien palvelusta ja parantaa saavutettavuutta erilaisin uusin keinoin. Tässä onnistuminen lisää julkisen palvelun hyväksyttävyyttä myös suuren yleisön keskuudessa, toteaa julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Saavutettavuuden symbolien tarkoituksena on lisätä tietoa Ylen tarjoamista monipuolisista palveluista sekä auttaa ihmisiä löytämään paremmin niiden ääreen.

– Haluamme kertoa erilaisille yleisöille selkeämmin, miten palvelemme heitä. Lisäpalveluista hyötyvät myös monet muut kuin erityisryhmät. Esimerkiksi tekstitys voi auttaa lukemaan opettelevia lapsia sekä uuden kielen oppijoita”, sanoo kääntämisen ja versioinnin päällikkö Christoffer Forssell.

Tietoa erityisryhmille suunnatuista palveluista on koottu yhteen uudelle yle.fi/saavutettavuus -verkkosivulle. Sivu julkaistaan myös ruotsiksi osoitteessa svenska.yle.fi/tillgänglighet.

Lähde: Yle