Uutiset

Hätätekstiviestin voi nyt lähettää 112:een

Hätäkeskuslaitos.

Hätätekstiviestipalvelu edellyttää ennakkorekisteröitymisen

Hätäilmoituksen voi nyt lähettää tekstiviestillä hätänumeroon 112. Käyttäjän pitää lain mukaan rekisteröityä ennakkoon hätätekstiviestipalveluun.

Valtakunnallinen hätätekstiviestinumero 112 on käytössä 1. joulukuuta alkaen.

Hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Niemisen mukaan hätätekstiviestipalvelu on suunnattu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Palveluun voi kuitenkin rekisteröityä kuka tahansa.

Laki edellyttää puhelinnumeron ennakkorekisteröintiä

Hätätekstiviestipalveluun rekisteröitymistä on lain valmistelun yhteydessä pidetty tärkeänä järjestelmään kohdistuvan ilkivallan välttämiseksi ja palvelun turvaamiseksi.

– Hätätekstiviestin voi lähettää vain sellaisesta puhelinnumerosta, mikä on rekisteröity etukäteen. Ennakkorekisteröinti tehdään suomi.fi-sivustolla, ja se edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen, kertoo Nieminen.

Nyt erityisryhmillä käytössä olevat alueelliset hätätekstiviestinumerot poistuvat vuoden 2018 lopussa. Pitkällä siirtymäajalla halutaan varmistaa, että apu ei jää saamatta numeron vaihtumisen vuoksi.

-Vuoden 2018 lopussa alueellisiin hätätekstiviestinumeroihin kytketään automaattinen vastausviesti, missä opastetaan rekisteröitymään uuteen hätätekstiviestipalveluun.

Hätäkeskuspäivystäjä joutuu tekstiviesteissä kysymään avuntarvitsijalta samat perustiedot kuin hätäpuhelun aikana ja tekemään lain mukaisen riskinarvion avun välittämisestä.

-Hätätilanteessa nopea avun saaminen kannattaa varmistaa lähettämällä mahdollisimman paljon tietoa jo ensimmäisessä viestissä. Hätäilmoituksen käsittelyaika kasvaa, jos viestejä vaihdetaan paljon, Nieminen opastaa.

Hätätekstiviestipalveluun voi rekisteröityä kuka tahansa. Nieminen muistuttaa, että hätätilanteessa 112:een kannattaa kuitenkin aina soittaa, jos se vain on mahdollista.

Erityisryhmien palveluun parannus

Marko Niemisen mukaan valtakunnallisen hätätekstiviestin käyttöönotolla halutaan ensisijaisesti turvata erityisryhmien palvelun saanti. Valtakunnallisen 112-hätätekstiviestin saaminen käyttöön on merkittävä hätäpalveluiden saavutettavuuden parannus.

– Tällä hetkellä hätätekstiviesteillä on alueelliset numerot. Palveluun on nyt tulossa suuri parannus yhden, lähes kaikkien suomalaisten tunteman hätänumeron myötä, Nieminen toteaa.

Hätäkeskuslaitos on tehnyt hätätekstiviestipalveluun liittyvässä viestinnässä yhteistyötä Kuurojen liiton ja Kuuloliiton kanssa.

Lisätietoja:

HÄTÄKESKUSLAITOS

Hätäkeskuspalvelu
Marko Nieminen
johtaja, hätäkeskuspalvelut
marko.nieminen@112.fi
puh. 0295 480 112 (vaihde)