Kannanotto

Yle: Radiokanavien siirtovelvoite varmistaa Suomen huoltovarmuutta

Äänitysstudio.

Siirtovelvoite eli ns. must carry tarkoittaa kaapeli-tv-operaattoreiden velvoitetta jakaa Yleisradion radio- ja tv-kanavat veloituksetta maanpäällisen antenni-tv-verkon näkyvyysalueella.  Liikenne- ja viestintäministeriössä arvioidaan parhaillaan siirtovelvoitteen tarpeellisuutta etenkin radion osalta.

Siirtovelvoite turvaa suomalaisten mahdollisuudet vastaanottaa julkisen palvelun Ylen tv- ja radiokanavia. Asia ei ole aivan pieni: Suomen tv-kotitalouksista yli puolet on kaapeli-tv-talouksia. Käytännössä lähes puolitoista miljoonaa kotitaloutta ja noin kolme miljoonaa suomalaista on siirtovelvoitteen piirissä.

Nykyisessä turvallisuustilanteessa radiokanavien siirtovelvoite on yksi tapa varmistaa Suomen huoltovarmuutta. Radion kautta välitettävät vaaratiedotteet ovat välttämätön keino koko väestön tavoittamiseksi kriisitilanteessa, eli radiokanavien poisjättäminen kaapeliverkoista jättää osan väestöstä vaille vaaratiedotteiden antamaa suojaa.

Laaja siirtovelvoite on tärkeä kansalaisten yhdenvertaisen tiedon vastaanottamisen varmistamiseksi. Euroopan turvallisuustilanne on kiristynyt, ja mis- ja disinformaatiota kohtaa nyt jokainen. Siirtovelvoitteen laajentaminen myös tiedonvälityksen kannalta kattavimpiin kaupallisiin tv-kanaviin olisi hyvä tuki oikean tiedon välittämisen varmistamiseksi.

TV-kanavien siirtovelvoitteeseen liittyy monimutkainen oikeudellinen tekijänoikeuskorvauksia koskeva ongelmavyyhti, joka on juuri siirtynyt EU-tuomioistuimen käsiteltäväksi. Radiokanavien jakeluvelvoitetta koskevaan päätöksentekoon sen ei kuitenkaan pidä antaa vaikuttaa. Kansalaisten tiedonsaantia ja sananvapautta ei saa kaventaa taloudellisten intressien perusteella.

Ylellä on julkisen palvelun mediayhtiönä erityisasema yhteiskunnassa. Ylen palvelu on tarkoitettu kaikille Suomessa. Siksi sen saatavuudesta ei voi päättää kaupallisin perustein.

Lähde: Janne Yli-Äyhö: Siirtovelvoitteen heikentäminen rikkoo suomalaisten perusoikeuksia – Ylen näkökulmat – yle.fi