Tiedote

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelun kilpailutus on valmistunut – tulkkeihin voi tulla muutoksia

Lumi on peittänyt koiranputken.

Kelan tiedote

Kela on kilpailuttanut vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelut osassa Suomea. Palveluntuottajia valittiin yhteensä 151. Palveluntuottajien ja tulkkien muutokset eivät vaadi asiakkailta toimenpiteitä.

Kela on tehnyt hankintapäätökset vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelusta Uudellemaalle sekä läntiselle ja keskiselle hankinta-alueelle. Pohjoiselle hankinta-alueelle tehtiin hankintapäätös vain puhevammaisten tulkkauspalvelusta. Hankintapäätökset koskevat palveluntuottamista vuosina 2023–2024.

Kilpailutuksessa alueille valittiin 151 palveluntuottajaa, joilla on kaikkiaan 645 tulkkia. Lopulliset luvut voivat vielä muuttua.

– Tarjousten perusteella emme saaneet tarpeeksi tulkkiresurssia ruotsinkieliseen palveluun osalle alueista ja tuotteista. Ruotsinkielisen palvelun riittävyyttä seurataan ja tarvittaessa yritämme saada lisää ruotsinkielisiä tulkkeja. Muihin palveluihin tulkkeja saatiin riittävästi, sanoo osaamiskeskuksen päällikkö Mikko Toivanen.

Kela sai kilpailutuksessa kaikkiaan 172 tarjousta yhteensä 73 tulkkauspalveluyritykseltä. Tulkkeja oli mahdollisuus tarjota rekrytointisuunnitelman perusteella.

Hankintapäätösten myötä osa palveluntuottajista ja tulkeista vaihtuu. Asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään. Vammaisten tulkkauspalvelukeskus ottaa asiakkaaseen yhteyttä, jos hänen tulkkilistallaan oleva tulkki ei ole enää käytettävissä 1.1.2023 alkaen tai jos hänen tulkkilistalle kannattaisi lisätä uusia tulkkeja. Osalla asiakkaista tulkkilistat eivät muutu.

Kilpailutuksessa ei tullut muutoksia asiakkaiden tulkkauspalveluun eikä tulkkauspalvelun tuottamiseen. Tulkkilista ja etätulkkaus ovat osa palvelua myös jatkossa.

Jos asiakas haluaa, hän voi myös itse tarkistaa henkilökohtaisen tulkkilistansa ja ehdottaa listalle uusia tulkkeja. Vammaisten tulkkauspalvelukeskus neuvoo ja ohjaa kaikissa palvelua koskevissa kysymyksissä.

Kela on lähettänyt kaikille tulkkauspalvelun asiakkaille kirjeen, jossa kerrotaan, että palveluntuottajien ja tulkkien muutokset eivät edellytä asiakkailta toimenpiteitä.

Lisätietoja Kelan verkkosivuilla: Vammaisten tulkkauspalvelun palveluntuottajat 1.1.2023 alkaen