Blogit

” Suosittelen kertomaan omista haasteista rohkeasti – silloin väärinymmärryksiä tulee vähemmän”

Blogin on kirjoittanut Joel, 28-vuotias siivousalan yrittäjä Espoosta.

Joel.Sairastan Usherin syndroomaa, minkä vuoksi minulla on heikentynyt näkö ja kuulo. Käytän molemmissa korvissa sisäkorvaistutteita, jotka olen saanut kuuden vuoden sisällä. Pelkät kuulokojeet eivät enää riittäneet tukemaan kuuloani. Olen ollut todella tyytyväinen omasta päätöksestäni hankkia sisäkorvaistutteet. Sosiaalinen elämäni parani huomattavasti, kun kuulen taas hälyisissäkin paikoissa.

Työssäni on erittäin tärkeää, ettei mitään mene ohi. Käyn haastavia keskusteluita, jotka vaikuttavat työpaikalla moniin työntekijöihin ja yrityksen yleiseen toimintaan. Näkö puolestaan on heikentynyt putkinäöksi, ja minulla on paljon sokeita pisteitä ja huono hämäränäkö. Usherin syndrooma vie lopulta näön mennessään, mutta olen tämän kanssa sujut. Mietinnässä onkin koira tukemaan päivittäistä elämää.

Sairaus ei ole koskaan estänyt minua toteuttamasta haaveitani yritystoiminnasta. Se on toki vaikeuttanut työn saantia. Lähetin aikoinani kymmeniä työhakemuksia, joihin merkitsin alentuneen kuulon. Näistä suurimpaan osaan en saanut edes vastausta. Lähetin sitten kymmeniä hakemuksia ilman mainintaa kuulosta tai näöstä, ja näihin sain vastaukset suurimmalta osalta. Totesin, että asia on helpompi ottaa esille haastattelussa, jotta haastattelija näkee, että olen täysin toimintakykyinen. Toki on harmillista, että maininta hakemuksessa vaikuttaa näinkin paljon työnsaantiin. Ennakkoluulot ovat kovia.

Koulutuksena minulla on kiinteistönhoidon ammattitutkinto. Työnteon aloitin 18 vuotiaana keikkatyöllä muun muassa eri päivittäistavarakaupoissa kassalla ja hyllyttäjänä. Myöhemmin hakeuduin isoon huonekaluliikkeeseen myyjän tehtäviin. Tehtävänäni oli kaikki myymälän hoidosta asiakkaiden palveluun ja tuotteiden myyntiin. Kun olin näyttänyt kykyni erinomaisena myyjänä, pääsin koulutuksen kautta apulaismyymäläpäällikön tehtäviin. Työ olikin erittäin monipuolista, pääsin johtamaan erittäin osaavaa tiimiä ja suunnittelemaan useita kampanjoita.

Useiden työvuosien jälkeen sain työtilaisuuden oman perheeni siivousyrityksessä. Pääsin johtamaan yli 100 työntekijän yrityksen toimintaa, vanhempieni siirtyessä sivuun. Työhön kuuluu kaikki mitä yrittäjä voi työssään kohdata, lakiasioista vakuutuksen hoitoon, työntekijöiden ja työpaikan toiminnan kehittämiseen, myyntiin, markkinointiin, verkkosivujen ja sähköpostin hoitoon ja moniin muihin yrityksen pyörittämiseen vaadittaviin toimiin, eritoten johtamiseen.

Sairaus kuitenkin alkaa painaa ja vaikeuttaa työskentelyä ja omaa jaksamista. Kuulemisen kanssa joudun pinnistelemään. Vaikka sisäkorvaistutteet ovat erittäin hyviä, eivät ne auta ihan kaikkeen. Työni on erittäin sosiaalista, juoksentelen eri kokouksissa. Kohtaan toisinaan ihmisiä, joiden kanssa on vaikeaa toimia, heidän hiljaisen äänen tai epäselvän kommunikoinnin takia. Kohtaan myös ihmisiä joiden suomen kielen taito on heikkoa.

Oman verkkokaupan pystyttämiseen päädyin sairauden takia. Verkkokauppa antaa mahdollisuuden tehdä työtä omalla tahdilla, eikä kuulo ja näkö ole mitenkään esteenä työn suorittamisessa, varsinkin kun kaikenlaisia apuvälineitä on olemassa. Verkkokauppa tulee tulevaisuudessa olemaan pääasiallinen tulonlähteeni, ja jossain vaiheessa jään pois perheyrityksestä.

Asiakaspalvelua tehdessäni opin olemaan erittäin suora kuulon ja näön kanssa. Sanon heti jos en saa selvää tai näe kunnolla. Esittämällä asian kohteliaasti saa paljon aikaan, eivätkä ihmiset ota tätä pahalla. Usein ihmiset ovat ymmärtäväisiä ja kiinnostuvat tilanteestani.  Suosittelen kertomaan omista haasteista rohkeasti. Silloin väärinymmärryksiä tulee vähemmän.

**

Mun duuni -logo.Julkaisemme kuulovammaisten nuorten aikuisten tarinoita omasta urapolustaan. Miten oma ala ja työ löytyivät? Vaikuttiko kuulovamma valintaan?

Blogisarjan tavoitteena on muistuttaa, että kuulovammaisella on lukemattomia uramahdollisuuksia. Työnantajien on myös hyvä huomata, ettei kuulovamma ole este työelämässä menestymiselle!

#MunDuuni