Blogit

”Kuulovamma ei ole iso este liiketoiminnan perustamiselle.”

Taksiyrittäjä Aleksei:

Olen Aleksei Mets, 20-vuotias, Helsingistä.  Olen ollut kuulovammainen heti syntymästäni lähtien. Minulla on molemmissa korvissa kuulokojeet. Perheessäni olen ainoa, joka on huonokuuloinen. Sain kuulokojeet myöhään, noin 5-vuotiaana.  

Olen kotoisin Virosta, mutta unelmoin muuttamisesta Suomeen, kun matkustin kerran aikaisemmin Suomeen. Täällä oli erilainen tunnelma. Päätimme perheen kanssa muuttaa Suomeen vuonna 2013, kun olin 11-vuotias. Suomi on antanut minulle positiivista tukea ja vienyt elämääni valoisampaan suuntaan. 

Valmistuin merkonomiksi keväällä. Opiskelin kaksoistutkinnon Business College Helsingissä ja Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa. Kaksoistutkinto oli rankka, mutta rakastan haasteita. Opiskelu oli todella mielenkiintoista, ja se on kehittänyt osaamistani ja suomen kielen taitoani. 

Opiskelun ohella työskentelin ruokalähettiyrittäjänä. Työympäristö oli todella rauhallinen, ja pystyin keskittymään työhön hyvin. Työtehtävät olivat helppoja: pitää noutaa ruoka ravintolasta ja viedä asiakkaan kotiin tai toimistoon sekä seurata puhelinkarttaa ja ottaa yhteyttä asiakkaaseen, jos on haastavaa löytää osoitetta. Yhteyden ottaminen asiakkaaseen soittamalla tai tekstiviestillä oli joskus vaikeaa, kun en saanut selvää asiakkaan puheesta. Minulla oli vaihtoehtoisesti mahdollisuus ottaa yhteyttä henkilökunnan asiakaspalveluun ja ongelmat saatiin nopeasti ratkaistua. Ruokalähettiläänä oli parasta, että pystyi nauttimaan ajamisesta ja kuuntelemaan musiikkia. 

Pandemian jälkeen ruokalähettilään työ muuttui vaikeaksi. Polttoaineen hinta nousi ja päätin vaihtaa työpaikkaa. Pääsin kauppaketjuun töihin kassahommiin vuokratyöntekijänä. Puoli vuotta myöhemmin työnilo hiipui ja kaipasin jotain uutta kipinää. Kassatyössä oli haastavia tilanteita. Joskus sain työstä stressiä, koska en saanut selvää työradiosta ja asiakkaiden puheista. Melu teki minun kuuloni heikommaksi, koska koko päivän jatkuva melu väsyttää kuuloa. Alkoi myös kyllästyttää kertoa jokaiselle uudelle työkaverille omasta huonokuuloisuudesta. Asiakaskontaktit olivat välillä haastavia, kun piti pyytää asiakkaita monta kertaa toistamaan ja puhumaan kovalla äänellä. Joskus harvoin asiakkaalla meni tunteisiin tai hän hermostui, vaikka yritin parhaani. Kaikista vaikeinta oli selviytyä päihtyneiden asiakkaiden kanssa, koska välillä en saanut selvää puheesta, mutta sitä yleensä tapahtui vain viikonloppuisin sekä yöllä.  

Vuoden alussa olin hetken työttömänä ja mietin missä voisin olla hyvä, jotta nauttisin työskentelystä. Päähäni poksahti ajatus, että voisin kokeilla uudestaan autonkuljettajan työtä taksiyrittäjänä. Päätin lähteä heti suorittamaan taksiyrittäjyyskoulutuksia ja hankkia taksinkuljettajan ajoluvan. Olen ollut maaliskuusta lähtien taksinkuljettaja. Tykästyin heti työhön, koska tapaan erilaisia mielenkiintoisia asiakkaita. Työ on kehittänyt vuorovaikutustaitojani ja myös koulutustani, sillä olen oppinut kokemuksista ja kerännyt hyödyllistä tietoa erilaisilta asiakkailta. Työssä ei ole ollut mitään ongelmia kuulon takia: minun autoni on todella hiljainen, koska se on täyssähköinen. Ei ole ollut mitään ongelmia vuorovaikutuksessa, ja taustaympäristö on sopivan hiljainen. Pystyn pyytämään asiakasta rohkeasti toistamaan ja korottamaan enemmän ääntä, tai pienentämään taustamusiikkia. Taksinkuljettajan työ ei ole pelkästään työtä vaan elämäntapa: siellä kuulee kaikenlaista elämäntarinaa viikonloppuisin ja näkee yöelämää.  

Tulevaisuudessa haluan kehittää lisää osaamistani. Olen tällä hetkellä kiinnostunut lähtemään opiskelemaan ammattikorkeakouluun, mutta en ole varma, minkä alan valitsisin. Minua kiinnostavat sekä tietotekniikka että finanssisala.  

Haluan tulevaisuudessa myös kannustaa kuulovammaisia työelämään. Jos olet kiinnostunut yrittäjyydestä, niin miksipä ei. Aloita vaikka heti, kuulovamma ei ole iso este liiketoiminnan perustamiselle. Älä pelkää epäonnistumista. Virheistä oppiminen tekee mestariksi. Suosittelen rakentamaan oman verkoston, joka auttaa liiketoimintasi pyörittämisessä. Jos tarvitset neuvoja yrityksen perustamiseen, voit ottaa yhteyttä minuun Linkedinissä: Aleksei M. Onnea ja menestystä teille! 

 

Mun duuni -logo.Julkaisemme kuulovammaisten nuorten aikuisten tarinoita omasta urapolustaan. Miten oma ala ja työ löytyivät? Vaikuttiko kuulovamma valintaan?

Blogisarjan tavoitteena on muistuttaa, että kuulovammaisella on lukemattomia uramahdollisuuksia. Työnantajien on myös hyvä huomata, ettei kuulovamma ole este työelämässä menestymiselle!

#MunDuuni