Blogit

Onnea 50-vuotias Audionomiyhdistys ry!

Ihmisiä Audionomipäivillä 2022.

Kuule ja muista -hanke pääsi vierailemaan syyskuun alussa järjestetyillä Audionomipäivillä niin näytteilleasettajana, kuin puhujana. Kuuloliittoa päivillä edustivat hankkeen asiantuntijat Tiina Ahonen ja Maarit Honkasola sekä kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen. 

Tunnelma kaksipäiväisillä juhlapäivillä oli välitön ja iloinen puheensorina kävi kaikkialla. Omalla ständillämme jaoimme painotuoreita selkosuomen ja -ruotsinkielisiä kuulokojeiden käyttöoppaita, pikatestejä sekä tietoa verkkokurssistamme sote-alan ammattilaisille. Saimme valtavasti kannustavaa palautetta materiaalistamme ja myös uusia oivalluksia esimerkiksi pikatestien hyödyntämisestä erilaisissa asiakastilanteissa. Kaikki paikan päälle tuomamme oppaat menivät, minkä lisäksi saimme uusia tilauksia enemmän kuin uskalsimme etukäteen toivoakaan! Samalla pääsimme verkostoitumaan audionomeihin ympäri Suomen ja kuulemaan, millaisia onnistumisia ja haasteita kuulonkuntoutuksen ammattilaiset kokevat päivittäisessä työssään.  

Kehittämispäällikkömme Anniina Lavikainen puolestaan otti aktiivisesti osaa Audionomipäivien luento-osuuksiin. Anniina nosti keskusteluissa esille erityisesti valtavat resurssihaasteet, joita kuulonkuntoutuksessa tänä päivänä on ja jotka tulevat edelleen lisääntymään, ellei audionomien koulutukseen tulla panostamaan ja henkilöstömääriä tulla hyvinvointialueilla kasvattamaan. Lisäksi Anniina korosti, että tulevilla hyvinvointialueilla on panostettava toimivien hoito- ja palvelupolkujen kehittämiseen. Apuvälinelainsäädäntö on Suomessa monimutkainen, minkä vuoksi on erityisen tärkeää varmistaa, että hyvinvointialueiden hoito- ja palvelupolut ovat asiakaslähtöisiä, ja kaikkien eri toimijoiden roolit niissä selkeät. 

Saimme hankkeen nimissä lopuksi kunnian päättää Audionomipäivät esityksellämme, jossa toimme esille teorioita kuulon ja kognition yhteyksistä. Korostimme puheenvuorossamme audionomien työn merkitystä niin kuulon, mutta myös kognition ylläpitämisessä ja tukemisessa.  

 

Vielä kerran suuri kiitos Audionomiyhdistykselle sen puoli vuosisataa kestäneestä tärkeästä työstä sekä erityisesti osuudesta Kuule ja muista -hankkeen matkassa.  

Teksti: Tiina Ahonen ja Maarit Honkasola 
Kuvat: Anniina Lavikainen