Blogit

”Oman kuulovamman suhteen kannattaa olla avoin ja antaa ihmisille mahdollisuus yllättää positiivisesti. ”

Blogin on kirjoittanut Miro, 30-vuotias Sales Specialist.

Moro! Olen Miro ja täytän tänä vuonna 30 vuotta. Synnyin ja kasvoin Helsingissä, ja siirryin muutama vuosi sitten Vantaalle, missä nyt asun vaimoni ja kahden koirani kanssa.

Minulla on 55-60 dB kuulovamma ja käytän molemmissa korvissani kuulolaitteita. Ilman niitä en oikeastaan kuule mitään, mutta ainakin saan hyvin yöt nukutuksi. Perheessäni on myös kuulovammainen isosisko ja häneltä sainkin hyvää vertaistukea elämäni ensimmäiset vuodet. Isosiskoni on näyttänytkin mallia siitä, että kuulovamma ei ole este korkeamman asteen opinnoille, hyvälle kielitaidolle ja sille, että jos on tahtotilaa tehdä, niin kaikki on käytännössä mahdollista. Ellei sitten halua olla poliisi tai palomies.

Isäni ja äitini tekivät töitä liiketalouden alalla, ja siitä se idea sitten lähti. Liiketalouden tutkinto avaa ovia joka suuntaan, sillä se on maapalloa pyörittävä voima, jos kysyy asiaa ekonomilta. Päädyin opiskelemaan Helmi Liiketalousopistoon (nykyään Perho Liiketalousopisto), jossa valmistuin yo-merkonomiksi.

Hain opiskelujeni jälkeen erilaisia markkinointitöitä, mutta kaikki jäi kiinni työkokemuksen puutteesta, joten hetken kuluttua kyllästyin siihen ja halusin laajentaa näköpiiriäni. Päätin hakea myynnin töitä ja päädyin melko nopeasti rakennusalalle myyntiassistentiksi. Reilun parin vuoden jälkeen tuntui, että paikka ei vienyt minua eteenpäin. Opin kyllä paljon alasta ja myynnin prosesseista, mutta oma vastuualueeni tuntui jäävän pieneksi.

Päätin hypätä myynnin kentälle kunnolla ja hieman ulos mukavuusalueeltani ja hakea myyjän hommia. Ymmärrän, että myyjän työhön liittyy paljon ennakkoluuloja ja hiusgeeliä, mutta näin ei aina ole. Hain useampaa paikkaa ja päädyin sitten muutaman kuukauden työhaun jälkeen Venuu Oy:lle.

Olen ollut nyt täällä yli vuoden uuskumppanuustiimissä ja tehtävänäni on koota lisää tarjontaa sivuillemme. Kontaktoin siis puhelimitse, kasvotusten ja sähköpostitse erilaisia tiloja ja tapahtumapalveluita. Työ on ainakin tähän asti mukavaa ja jokainen päivä ja asiakaskontakti on ollut erilainen. Silloin tällöin saa käydä messuilla ja tapahtumissa myymässä ja verkostoitumassa.

Työpaikoillani kuulovammani otetaan kyllä huomioon, kun siitä olen kertonut. Paljon saattaa tulla kysymyksiä, mutta se on onneksi positiivista uteliaisuutta. Työnhaussa en suosittele sitä kovin paljoa mainostamaan ennen itse haastattelua, sillä työnantajat ovat valitettavan ennakkoluuloisia ja saattavat siirtää työhakemuksesi pois potentiaalisten listoilta. Kannattanee näyttää ensin naama haastattelussa ja työnantaja näkee, että ihan tavallinen tallaaja tuo Miro on, vaikka sillä on kuulolaitteet.

Työssäni on hyödyllistä käyttää kuulolaitteeni bluetooth-ominaisuutta, jolloin puhelu tulee suoraan kuulolaitteeseeni ja blokkaa muun taustamelun ja samalla vapauttaa molemmat käteni muistiinpanojen kirjoittamista varten. Toki englanninkieliset keskustelut tuottavat silloin tällöin haasteita erilaisten aksenttien takia, mutta hyvin niistäkin on selvitty. Olen kokenut tärkeäksi itselleni heti sanoa, jos en kuule jotain ja asiakkaat kyllä toistavat sen, kunhan sitä pyytää. Yleensä tähänkin on auttanut, kun on sanonut, että ”puhelimen linja pätkii”.

Työ on maistunut hyvin ja koenkin, että haluan pysyä tässä kasvavassa yrityksessä mukana. Toki mielessä on jatkokouluttautuminen muutaman vuoden päässä. Uskon, että myynnin kentällä on enemmän kiinnostavaa tarjottavaa.

Vinkkinä tulevaisuutta miettiville ja uraa pohtiville, että liikaa ei kannata ajatella, miten oma kuulo voi rajoittaa tai vaikuttaa työtehtäviin. Sen oikeastaan näkee vasta, kun itse työtä pääsee tekemään. On ehkä kliseistä sanoa, että asenne ratkaisee, mutta oma fiilis ja ajattelutapa vaikuttaa työhön ja viihtyvyyteen. Viihtyvyyteen kannattaa panostaa, sillä se auttaa nousemaan sängystä joka aamu. Oman kuulovamman suhteen kannattaa olla avoin ja antaa ihmisille mahdollisuus yllättää positiivisesti. Kannattaa mieluummin kokeilla ja pettyä kuin ei kokeilla ollenkaan.

 

Julkaisemme kuulovammaisten nuorten aikuisten tarinoita omasta urapolustaan. Miten oma ala ja työ löytyivät? Vaikuttiko kuulovamma valintaan?

Blogisarjan tavoitteena on muistuttaa, että kuulovammaisella on lukemattomia uramahdollisuuksia. Työnantajien on myös hyvä huomata, ettei kuulovamma ole este työelämässä menestymiselle!

#MunDuuni