Blogit

Kuulovammaisilla lapsilla ja nuorilla on oikeus harrastaa: Musiikkiharrastus

Me Kuuloliitossa rohkaisemme kaikkia siihen, että kuulovamma ei ole este harrastamiselle. Jokaisella kuulovammaisella lapsella ja nuorella on oikeus valita juuri se harrastus, joka tuntuu heille merkitykselliseltä ja mielekkäältä.

Musiikkiharrastus kuulovammaisena 

Olen aina ollut hyvin musikaalinen ja tykännyt kokeilla erilaisia soittimia. Peruskoulussa soitin koulun bändissä ja vietin välitunnitkin usein musiikinluokassa seuraavaan esitykseen harjoitellen. Monet ihmettelevät, miten kuulovammainen oikein voi harrastaa musiikkia ja usein kuulen ihmettelyä,kun kerron, että harrastan viulunsoittoa. Miten pystyn soittamaan viulua kuulovammaisena?

Olen harrastanut viulunsoittoa kuulovammastani huolimatta jo pienestä pitäen ja pääsinkin musiikkiopistoon sisään ensi yrittämällä, kun olin 6-vuotias. Ehdin harrastaa viulunsoittoa musiikkiopistossa ongelmitta siihen asti, kunnes täytin 9-vuotta ja sain kuulolaitteet. Tämän jälkeen pitkäaikaisen viuluopettajani asenne minua kohtaan muuttui merkittävästi. Hänen mielestänsä minusta ei voinut enää tulla huippuviulistia, koska olin saanut kuulolaitteet. Tästä johtuen minun opettamisessani ei ollut enää hänen mielestänsä järkeä.  

Halusin kuitenkin kovasti jatkaa rakasta harrastustani ja löysimmekin äitini kanssa toisen opettajan. Hänen opetuksessa jatkoin siihen asti, että pystyin jatkamaan harrastustani omatoimisesti. Ainoa hidaste, mitä kuulovamma on harrastuksessani aiheuttanut, on ollut se, että en pysty korvakuulolta virittämään viuluani vaan tarvitsen siihen avukseni viritysmittaria. Tämän lisäksi soittaessani viulua käytän kuulolaitteisiini asennettua musiikkiohjelmaa, jolla kuulen viulun eri taajuudet parhaiten ja ilman, että kuulolaite hiljentää automaattisesti ääntä.  

Kuulovamma ei ole este musiikkiharrastukselle. Kuulolaitteisiin on saatavilla erilaisia säätöjä ja ohjelmia musiikkiharrastusta varten, täytyy vain olla kärsivällisyyttä löytää se juuri itselle sopiva tapa harrastaa musiikkia. Toivon myös kaikilta harrastustoiminnan ohjaajilta kärsivällisyyttä ja tukea kuulovammaisia harrastajia kohtaan. 

Viivi Kilpeläinen

Asiantuntija, Lapset & nuoret, tapahtumat, Kuuloliitto ry