Muistisairaiden hyvää kuulemista tulee tukea
Terveysportissa julkaistussa artikkelissa esiteltiin tutkimus muistisairaiden kuulon haasteiden yleisyydestä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 80 prosentilla dementiaa sairastavista on merkittävä kuulonvajaus ja yli 85-vuotiasta jopa 95 prosentilla. 2600 tutkimukseen osallistuneesta yli 71 -vuotiaasta muistisairaasta ainoastaan viidennes käytti kuulokojetta.
Kuuloliiton Kuule ja muista -hankkeessa teemaa on pidetty vahvasti esille ja korostettu hyvän kuulemisen merkitystä muistisairaiden, heidän läheistensä sekä ammattilaisen näkökulmasta. Esimerkiksi yhteistyöllä paikallisten muistiyhdistysten ja Muistiliiton kanssa olemme päässeet kohtaamaan muistisairaita ja heidän läheisiään ja vahvistamaan heidän tietoisuuttaan kuulonkuntoutuksen merkityksestä arkeen, toimintakykyyn ja vuorovaikutukseen.
Tutkimuksessa todettiin myös, kuinka kuulon haasteet tulisi ottaa aina huomioon muistisairaiden hoidossa. Hankkeessa on tuotettu sotealan ammattilaisille suunnattu verkkokurssi, jossa tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten osaamista kuulosta ja hyvästä kuulemisesta ikääntyneitä kohdatessa. Lisäksi oppaat ja testit auttavat ammattilaisia tukemaan huonokuuloisia asiakkaita. Kehittämistyö muistisairaiden kuulon haasteiden tunnistamiseksi sekä oikea-aikaisen kuntoutuksen ja tuen vahvistamiseksi jatkuu Kuule, muista ja voi hyvin toiminnassa.
Hyvällä kuulemisella on suuri merkitys muistisairaan mielekkääseen elämään sekä mahdollisuuksiin osallistua yhteiskuntaan ja omannäköiseen arkeen. Kuulon apuvälineillä sekä kohtaavalla ja selkeällä kommunikaatiolla voidaan tukea ja vahvistaa myös hoito- ja huolenpitotilanteita muistisairaan ja hoitohenkilökunnan välillä.
Parhaimmillaan kuulonkuntoutuksen on todettu joidenkin tutkimusten mukaan jopa parantaneen muistisairaiden kognitiivisia testituloksia ja tästä syystä panostaminen muistisairaiden kuulemiseen on äärimmäisen tärkeää.