Uutiset

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry: Haku koulutuksiin on käynnissä

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry: haku koulutuksiin on alkanut.Asiakkaaksemme voi hakea henkilö, joka haluaa kouluttaa itselleen tai esim. lapselleen perheen omasta koirasta kuulokoiran. Kuulokoira koulutetaan reagoimaan sen omistajalle tärkeisiin ääniin, joita tämä itse ei voi kuulla. Koulutukset ovat maksuttomia. Hakuaika vuonna 2022 alkaviin koulutuksiin on käynnissä 30.9.2021 asti.

Millainen koira sopii koulutukseen?

Kuulo- tai tukikoiraksi voidaan kouluttaa melkein minkä tahansa rotuinen koira, ja myös monirotuisen koiran kanssa voi hakea koulutukseen. Yhdistys ei kuitenkaan suosittele kuulo- tai tukikoiraksi hankittavan rotuja, joilla on erityisen paljon perinnöllisiä sairauksia tai epäterveitä piirteitä. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat haitata koiran keskittymistä työtehtäviin. Diabeteskoiran tehtävä voi olla vaikea kovin lyhytkuonoisille koirille, koska se vaatii haistelua. Kuulo- tai tukikoira ei saa olla vartioiva, kovin arka eikä puolustaa omistajaansa. Koiran on oltava koulutuksen alkaessa vähintään 10 kk ikäinen, enintään 5-vuotias, perusterve ja perustottelevainen.

Omistaja vastaa koiran koulutuksesta

Koiran koulutuksesta vastaa koiran omistaja, tai koiran käyttäjän ollessa lapsi, tämän huoltaja. Koulutus kestää yleensä pari vuotta, ja vaatii aikaa ja sitoutumista. Yhteistyökouluttaja kouluttaa ensisijaisesti koiran ohjaajaa eli omistajaa, ei koiraa. Kouluttaja seuraa koulutuksen edistymistä sekä antaa vinkkejä ja kotitehtäviä. Koiran omistajan tulee sitoutua kotiharjoitusten tekemiseen ja koiran kouluttamiseen myös kouluttajatapaamisten välissä. Tapaamisia on lähtökohtaisesti puoli tuntia viikossa, mutta esimerkiksi välimatkojen takia tästä voidaan joustaa.

Hakulomake ja lisätietoja: www.koiratukena.fi/koulutus