Uutiset

Suomalainen induktiosilmukkaopas julkaistu

Ajantasainen tieto induktiosilmukoista on ollut hajanaista ja usein vaikeasti löydettävissä. Tätä puutetta poistamaan on Kuuloliitto yhteistyössä Qlu Oy:n kanssa koonnut induktiosilmukoista kattavan tietopaketin.  Suomalainen induktiosilmukkaopas käsittelee induktiosilmukan periaatteita, käyttöä sekä pureutuu tekniikkaan ja suunnitteluun hyvin perusteellisesti. Opas soveltuu ammattilaisten lisäksi muille induktiosilmukasta kiinnostuneille. Myös Kuuloliiton jäsenyhdistykset voivat hyödyntää opasta.

Induktiosilmukkaa on käytetty äänensiirtoon jo useita vuosikymmeniä.  Ensimmäisen patentoidun induktiosilmukkaan perustuvan äänensiirtojärjestelmän keksi Joseph Poliakoff Isossa-Britanniassa vuonna 1937.  Tekniikan kehittyessä viime aikoina yhä kiihtyvään tahtiin myös induktiosilmukkaratkaisuissa käytetty tekniikka on kehittynyt ja nykyaikaisilla komponenteilla toteutettuna saadaan erittäin loistava äänenlaatu sekä tasainen kuuluvuus koko alueelle. Ainoana standardisoituna äänensiirtomenetelmänä induktiosilmukan tulisi olla ensisijainen ratkaisu lähdettäessä suunnittelemaan äänensiirtoa.

Induktiosilmukkaoppaan kansiKuuloliiton ja Qlu Oy:n tekemä opas koostuu yleisestä osasta ja teknisestä osasta. Yleinen osa käy läpi ääniympäristön ja kuulemisen periaatteita ja mikä merkitys induktiosilmukalla on kuunneltavan äänen laatuun ja selkeyteen.  Yleinen osa käsittelee myös äänensiirtoa koskevaa lainsäädäntöä sekä erilaisia silmukkaratkaisuja yleisellä tasolla.

Teknisessä osassa syvennytään induktiosilmukan tekniikkaan, toimintaperiaatteeseen ja suunnitteluun. Tekninen osa sisältää kuvauksia myös joihinkin yleisesti kysymyksiä herättäviin äänentoistojärjestelmien osiin, rakenteisiin ja ominaisuuksiin liittyen.

Opas on ladattavissa Kuuloliiton verkkosivuilta www.kuuloliitto.fi  -> Palvelut -> Julkaisut -> Oppaat

Lisätietoja: erityisasiantuntija Jukka Rasa, jukka.rasa@kuuloliitto.fi