Usein kysyttyä

Usein esitettyjä kysymyksiä

Voiko Kuuloliiton kautta saada korvatulppia tapahtumiin?
Kuuloliitto antaa tulppia ainoastaan koulujen valistustunneille. Jos desibelitasot ylittyvät, järjestäjän velvollisuus on tarjota/myydä tulppia. Kertakäyttötulppia voi ostaa edullisesti esimerkiksi rautakaupoista.

Voiko Kuuloliitosta saada desibelimittarin lainaan?
Valitettavasti Kuuloliitolla ei enää ole desibelimittarin lainaustoimintaa. Mittareita voi lainata alan liikkeistä tai joissakin tapauksissa kunnan terveys/ympäristötarkastajalta.

Miten lapsen kuuloa tulisi suojella?
Lapsen kuulonsuojaus on erityisen tärkeää, koska lapsen korva ei ole vielä samassa määrin herkistynyt melulle kuin aikuisen korva. Lapsille on erikseen suunniteltuja kupusuojaimia, jotka suojaavat kaikkein parhaiten pientä korvaa. Korvakäytävän ahtauden vuoksi aikuisille tarkoitettuja vaahtomuovisia tulppia ei suositella käytettävän. Tärkeää on myös pysytellä mahdollisimman kaukana äänilähteestä. Lasta ei myöskään kannata nostaa harteille istumaan, koska silloin melu pääsee esteettömästi suoraan korvaan.

Korvat soivat keikan jälkeen. Mitä pitäisi tehdä?
Korvien soiminen on varoitusmerkki liian voimakkaasta äänenpaineesta. Odota muutama päivä, vältä melua ja anna kuulon levätä. Useimmissa tapauksissa ääni katoaa. Muista kuitenkin ensi kerralla käyttää korvatulppia ja pysytellä tarpeeksi kaukana äänilähteestä. Jos soiminen eli tinnitus kuitenkin jatkuu, kannattaa kääntyä korvalääkärin puoleen.

Milloin kannattaa käyttää korvatulppia?
Perussääntö on, että jos toisen ihmisen puhetta ei kuule metrin etäisyydeltä kuulo tulee suojata.
Kuulon suojaaminen on tarpeen esimerkiksi konserteissa, festareilla ja moottoripyöräillessä.

Mitkä on parhaat suojaimet musiikin harrastajalle?
Hifi-tulpat ovat edullinen vaihtoehto tilanteissa, joissa tarvitaan äänenlaadultaan hyvää, luonnollisen kuuloista vaimennusta. Ne soveltuvat erityisen hyvin muusikoille, sillä tulpat vaimentavat tasaisesti koko kuuloalueella. Hifitulppia voi ostaa muun muassa musiikkiliikkeistä. Kalliimpi vaihtoehto on yksilölliset kuulonsuojaimet, jotka valmistetaan käyttäjän korvakäytävästä otetun valoksen mukaisiksi.