Kokemuksia

Keräämme sivuille kokemuksia maskien tuomista haasteista. Haluaisitko sinä jakaa oman tarinasi?
Lähetä tarinasi ja mielellään myös kasvokuvasi sähköpostilla: viestinta@kuuloliitto.fi

Matti Maukonen.

”Arkipäivän elämään ja asioiden hoitamiseen on tuo korona tuonut ikävän lisänsä. Kun kuuleminen on muutoinkin erityisesti hälytilanteissa vaikeaa, nyt korona sitä entisestään vaikeuttaa. Ei näy huuliota, ei kasvojen liikkeitä. Lisäksi minusta tuntuu siltä, että ihmiset artikuloivat maskeissaan huomattavasti normaalia epäselvemmin. Lieneekö oikeassa?  Ei ihme, jos väärinkäsityksiä syntyy normaalia enemmän. Ja näin talvella tuttujenkin ihmisten tunnistaminen on hankalaa: kasvomaskit, mahdolliset silmälasit, syvälle vedetyt pipot ja muut talvipäähineet. Joutuu usein kyselemään,  että hei, oletko sie sinä vai joku muu!”
Matti Maukonen

 

Arja Niemelä visiiri kasvoillaan.”Eniten vaikeuksia minulla on ollut kaupoissa, joissa myyjillä tai asiakaspalvelijoilla on maskit kasvoillaan. Samoin lääkärissä ja hammaslääkärissä käynti ollut mahdotonta ilman kirjoitustulkkia. Jos olen nähnyt liikenteessä ystävän tai tutun, en välttämättä ole jäänyt juttelemaan. Tämä olisi maskien takia molemmille haastavaa. Hiljattain olen alkanut käyttää älykännykän puheentunnistusohjelmaa. Se on melko hidas, eikä tunnista kaikkia sanoja oikein, mutta auttaa kuitenkin jonkin verran. Jatkossa olen kiinnostunut myös läpinäkyvistä maskeissa, jos ne joskus saadaan myyntiin Suomessa.”
Arja Niemelä

Sanni Valtonen.”Minulla on keskivaikea synnynnäinen kuulovamma. Maskien takia asiakaspalvelutilanteissa minulta menee yleensä puolet keskustelusta ohi. Pitää itse päättää mikä on tärkeää kuulla ja mikä ei.  Ymmärtäminen on todella vaikeaa, jos esimerkiksi lääkäri on vähän kauempana, hänellä on maski ja aihe on tärkeä. En käytännössä saa selvää mitä lääkäri sanoo. Läpinäkyvästä maskista saattaisi olla apua: jos minulla olisi sellaisia taskussa, niin voisin antaa yhden kanssaihmiselle ja pyytää tätä käyttämään sitä minun kanssani keskustellessa.”
Sanni Valtonen

”Olen huonokuuloinen, eläkkeellä oleva tila-arkkitehti. Kuulokojeesta huolimatta tarvitsen huuliolukua ymmärtääkseni mitä puhutaan. Mielestäni maskit estävät kuulovammaiselta kaiken kommunikoinnin. Olin hiljattain optikolla, sitä ennen lääkärissä ja muissa virastopaikoissa, joissa en saa selvää ihmisten puheista. Lääkärikeskuksessa sentään ymmärsivät asian, ja ottivat maskin pois keskustelun ajaksi, välimatkaa silti hyvin pitäen. Virastoissa, ja viranomaispaikoissa ollaan usein itsepintaisempia: maski pysyy kasvoilla, eikä asioita esitetä kirjallisena tai kynään tartuta, vaikka olen tilanteestani kertonut. Kun asiaa ei tunneta, he katsovat itseoikeutetusti tietävänsä paremmin.”
Juhani Jaatinen

”Minulla on ollut jo yli kymmenen vuotta tinnitus. Jos minulle puhutaan tavallisella äänen voimakkuudella ilman maskia rauhallisessa (hiljaisessa) ympäristössä useammankin metrin etäisyydeltä, saan puheesta selvää. Maskia käyttävän puheesta sen sijaan on suuria vaikeuksia saada selvää. Pahinta on, jos välissä on vielä pleksilasi.”
István Heiler