Blogit

Kokemuksiani kuulokojeen käyttäjänä

Olen ollut parikymmentä vuotta kuulokojeen käyttäjä. Toisen korvan huonokuuloisuuden vuoksi olin jo n. 40 vuotta sitten kuuloluun jäykistymän vuoksi korvaleikkauksessa, mutta kuuluin siihen 20 prosenttiin jolle leikkaus ei tuonut muutosta. Kahdelle prosentille se ennalta kerrotun mukaan olisi voinut heikentää kuuloa, mutta se riski ei myöskään toteutunut.

Kun kuulo myös paremmassa korvassani alkoi vähitellen heiketä, hakeuduin lopulta HUS:n korvaklinikalle. Kävin testit ja tutkimukset ja sain sieltä kuulolaitteet molempiin korviini ja kas: lähes kokonaan kadoksissa ollut monimuotoinen äänimaisema avautui jälleen. Työni on suurelta osin keskustelua ja kuuntelemista ja laitteet palauttivat täysimääräisen työkykyni.

Yhteiskunnan kokonaan kustantama ja korvaklinikan ystävällisen henkilökunnan antama hoito ja palvelu sekä käyttööni saamani laitteet olivat ensiluokkaisia. Minulla ei liioin ollut mitään vaikeuksia sopeutua laitteiden käyttöön.

Kuuloni ei ole juurikaan muuttunut ensimmäisen käyntini jälkeen, mutta sittemmin laitteeni on vaihdettu uudempiin ja parempiin laitteisiin. Nykyisin voin siis tasaveroisena normaalikuuloisten kanssa osallistua kaikkiin kokouksiin, nauttia konserteista, elokuvista ja television katselusta, silloin kun sieltä jotain seuraamisen arvoista sattuu tulemaan.

Induktiosilmukkaakin olen oppinut käyttämään, mutta kelvollisesti toimivia on edelleen aivan liian harvoissa tiloissa. Eduskunnassa täysistuntosalissa se toimii hyvin, mutta valiokunnissa ja muissa kokoontumistiloissa jo huonommin. Vaikka rakentamismääräykset huomioivat induktiosilmukan tarpeen on käytännön toteutuksessa siis edelleen parantamisen varaa.

Mechelininkadulla asuvalle kuulolaitteen käyttäjällä on se lisäetu, että hän voi yöksi häivyttää niin liikenteen kuin aamulla jo pari vuotta jatkuneiden ikuisten katutöiden äänet ottamalla laitteet korvistaan.

Toivon, että tyytyväinen asiakassuhteeni korvaklinikan kanssa jatkuu tästä eteenpäin ja että terveydenhoidon uudistukset ja siihen kohdistuvat leikkaustarpeet eivät heikennä kuulovammaisten tarvitsemien palvelujen laatua tai saatavuutta.

Blogin kirjoittaja Erkki Tuomioja on valtiotieteen tohtori ja kansanedustaja, @eduskunta.fi

Esteettömyyden teemavuosi