Kesäteatterikampanja 2023

T-merkki ja teksti: Kesäteatterikampanja.

 

Kesäteatterikampanjamme tavoitteena on edistää kesäteattereiden saavutettavuutta. Jos olet kesäteatterin edustaja, tutustu asiantuntijamme Jukka Rasan ohjeisiin induktiosilmukan käytöstä. Jos etsit induktiosilmukallista kesäteatteria, löydät tämän sivun lopusta listauksen tiedossamme olevista teattereista.

Teatteri kuuluu kaikille – vai kuuluuko? 

Kulttuuri tuottaa elämää rikastuttavia kokemuksia ja vaikuttaa laajasti esimerkiksi hyvinvointiimme. Siksi kulttuurin tulee olla kaikkien ulottuvilla. Asia on niin tärkeä, että siitä säädetään YK:n vammaissopimuksessa (artikla 30): 

Sopimuspuolet tunnustavat vammaisten henkilöiden oikeuden osallistua yhdenvertaisesti muiden kanssa kulttuurielämään ja toteuttavat kaikki asianmukaiset toimet varmistaakseen, että vammaiset henkilöt:

a) saavat käyttöönsä kulttuuriaineistoa saavutettavassa muodossa;

b) voivat seurata televisio-ohjelmia, elokuvia, teatteria ja muuta kulttuuritoimintaa saavutettavassa muodossa.

Huonokuuloisille esityksen puheen seuraaminen voi olla hankalaa pitkän etäisyyden ja taustakohinan vuoksi. Kuulokojeen käyttäjille loistava apuväline on äänensiirto, jolloin ääni saadaan suoraan omaan kuulokojeeseen ilman häiritseviä taustaääniä.

Yksinkertaisin ja kustannustehokkain tapa äänensiirtoon on induktiosilmukka. Induktiosilmukka siirtää äänen sähkömagneettisen kentän välityksellä suoraan kuulokojeen vastaanottokelaan. Näin kaikki häiriöäänet, kuten karamellipussien rapina ja vaatteiden kahina, jäävät kuulumattomiin ja kuulokojetta käyttävä asiakas voi nauttia esityksestä.

Asiantuntijamme Jukka Rasa on tehnyt kesäteattereita varten yksinkertaiset ohjeet induktiosilmukan käyttöönottamiseksi.

Induktiosilmukalliset kesäteatterit Suomessa kesällä 2023

Huom! Otamme mielellään vastaan käyttäjäkokemuksia induktiosilmukallisista teattereista. Listaa myös täydennetään yhä. Jos haluatte jakaa kokemuksenne TAI kesäteatterinne puuttuu listasta, ottakaa yhteyttä: anniina.horto@kuuloliitto.fi.