Blogit

Hyvät vuorovaikutustaidot – työelämän tärkein taito

Johannes Heinävaara.Kehitysinsinööri Johannes:

”Olen 28-vuotias Turun seudulta kotoisin oleva kehitysinsinööri. Olen koko elämäni asustellut, opiskellut ja työskennellyt täälläpäin.

Käytän molemmissa korvissa sisäkorvaistutetta.  Minulla on syntymästä asti ollut perinnöllinen kuulonalenema, joka on ajansaatossa heikentynyt melko tasaiseen tahtiin. Eräänä päivänä totesimme lääkärin kanssa, että perinteiset akustiset kuulokojeet eivät enää riitä. Tästä alkoi parin vuoden prosessi, jonka päätteeksi minulla on nyt sisäkorvaistutteet. Uudet laitteet ovat helpottaneet huomattavasti kuulemista niin työelämässä kuin sen ulkopuolella.

Olen tähän päivään asti pyrkinyt olemaan osa ‘’normaalia’’, enkä ole halunnut antaa kuulon olla mitenkään erityinen osa minua. En esimerkiksi ole maininnut asiaa yhdessäkään työhakemuksessa. Totuus kun on, että huonokuuloisuus ei ole mikään ‘’lahja’’. Se tuottaa yksilötasolla monenlaisia haasteita lähes kaikilla elämän eri osa-alueilla ja vaatii kantajaltaan enemmän keskittymistä monissa eri tilanteissa. Yhtä kaikki huonokuuloisuudella on osansa niin hyvässä kuin pahassa tähän astisessa elämässä. Aina hankalista sosiaalisista tilanteista, upeiden ihmisten löytämiseen Kuuloliiton nuorten- ja aikuistenleireiltä.

Urapolkuni alkaa pitkälti Salosta. Suoritin siellä toisen ammattikouluni loppuun ja valmistuin tekniseksi piirtäjäksi (suunnitteluassistentin peruskoulutus). Samalla työskentelin silloin tällöin koulun lähellä olevassa metallituotetehtaassa. Opiskelujen jälkeen menin hetkeksi jakamaan postia ja mietin jatkokoulutusta insinööriksi.

Sattumoisin bongasin työpaikkailmoituksen missä haettiin laivanrakennusyhtiöön suunnittelijoita konsulttiyhtiön koulutuksen kautta. En täyttänyt vaatimuksia, mutta samapa tuo! Ei kun paperit menemään ja ryhmähaastattelujen kautta sisään. Tässä paikassa vietin kaksi vuotta suunnitellen risteilyalusten sisätiloja.

Seuraavaksi siirryin toiseen saman alan yhtiöön LVI suunnitteluun. Nyt olen nykyisessä työssäni kehitysinsinöörinä kiertotalousteknologiaa kehittävässä yhtiössä. Kehitän pienen tiimin kanssa laitteistoa mikä tuottaa esimerkiksi purkuvillasta ns. Geopolymeereja, jota voidaan käyttää muun muassa betonissa ja pihakivissä.

Miten sitten se kuulo? Nykyisessä työpaikassani pärjään hyvin, koska ympärilläni on selkeään ääneen puhuvia ihmisiä. Ainoastaan konehallissa, missä on paikoin todella kova meteli, on keskustelujen yrittäminen turhaa. Tarvittaessa siirrymme ulos keskustelemaan. Suurimmat haasteet liittyvät hiljaa puhuvien ihmisten kohtaamiseen ja esimerkiksi isossa tilassa oleviin kokouksiin. Kokouksiin liittyvät ongelmat on yleensä helppo ratkaista apuvälineillä ja eturivinpaikalla.

Hiljaisiin ihmisiiin törmää kaikkialla, jopa huonokuuloisten puolella. Heidän kanssaan on usein valitettavasti keinot vähissä. Jos et saa häntä korottamaan ääntään edes suoraan pyytämällä, jää vaihtoehdoiksi tulla niin iholle, että henkilö puhuu suoraan korvaasi. Tai sitten luovutat ja alat nyökytellä epämääräisesti. Uskon että moni valitsee usein jälkimmäisen.  Työelämässä tätä voi kiertää pyytämällä tärkeiden keskustelujen sisältöä sähköpostitse tai pyytää uuden palaverin esimerkiksi teamsin kautta. Itselle teams on toiminut nykyisessä etätyöympäristössä oikein hyvin.

Kuulemiseen liittyvät järjestelyt työpaikalla ovat siis melko yksinkertaisia. Kuulolaitteeni ovat kytketty suoraan puhelimeen ja tietokoneeseen, mikä helpottaa valtavasti niillä kuulemista. Loput jäävät henkilöiden välisen vuorovaikutuksen armoille.

Hyvät vuorovaikutustaidot! Se tärkein työelämän taito. Sillä ratkaiset niin kuuloon liittyviä kuin muitakin työelämän ongelmia. Suosittelen harjoittelemaan, jos tuntuu että se ei suju.

Tulevaisuudesta en vielä osaa sanoa. Viihdyn hyvin nykyisessä työssäni, mutta tuskin täällä loppuelämää ollaan. Minulla kun on paha tapa kyllästyä kaikkeen ennemmin tai myöhemmin.”

Mun duuni -logo.Julkaisemme kuulovammaisten nuorten aikuisten tarinoita omasta urapolusta. Miten oma ala ja työ löytyivät, vaikuttiko kuulovamma valintaan. Blogisarjan tavoitteena on muistuttaa, että kuulovammaisenakin on lukemattomia uramahdollisuuksia. Myös työnantajien on hyvä huomata, ettei kuulovamma ole este työssä pärjäämiselle!

#MunDuuni