Uutiset

Esteettömyyskoulutusta tehdään yhdessä

Luentosali.

Äänentoiston asiantuntija Studiotec järjesti koulutuksen sähköalan ammattilaisille, joiden työtehtäviin kuuluu induktiosilmukoiden suunnittelu. Parikymmentä osallistujaa aloitti päivän kuuntelemalla Kuuloliiton erityisasiantuntija, arkkitehti Jukka Rasan esitystä esteettömästä kuunteluympäristöstä.
– Koulutustarve varsinkin sähkösuunnittelijoiden keskuudessa ilmenee suuresta yhteydenottomäärästä, joissa kysellään induktiosilmukoiden teknisestä toteutuksesta ja suunnittelusta. Olemme järjestäneet näitä koulutustilaisuuksia noin vuoden välein ja aina olemme saaneet sähkösuunnittelijoita tulemaan niin suuren määrän kuin koulutustilamme mahdollistaa, kertoo järjestelmäsuunnittelija Hannu Mattila Studiotecilta.

Studiotec on induktiosiosilmukkavahvistimien maahantuoja. Suurin osa päivästä käytiin läpi Ampetronicin suunnitteluohjelmaa, jonka avulla saadaan induktiosilmukan tekniset arvot kohdalleen ja valittua oikea vahvistin. Ampetronic on englantilainen yritys, joka tekee silmukkavahvistimia.
– Tavoitteemme on saada yhä useampi induktiosilmukoita suunnitteleva suunnittelija käyttämään Ampetronic:n sovellusta, jotta silmukoista saadaan toimivia ja häiriöttömiä.

Oululaisen Qlu:n Oy:n yrittäjä Juha Nikula kertoi silmukan kuuluvuuskartoituksesta.
– Olemme yhteistyökumppaneita Qlu Oy:n kanssa ja tavoitteemme on saada yhä useampaan suunnitelmiin myös vaateen toteutetun järjestelmän laatukartoituksesta, jolloin varmistetaan järjestelmän todellinen toimivuus ja lisäksi voidaan ohjata kuulokojetta käyttävät asiakkaat parhaille mahdollisille kuuntelupaikoille kuuluvuuskartan avulla, Mattila sanoo.

Studiotecin mielestä koulutus onnistui hyvin. Suunnittelijat ottivat uuden suunnittelutyökalun hyvin vastaan. Palautekysely on tulossa koulutukseen osallistuneille, mutta jo tilaisuuden yhteydessä on tullut hyvää palautetta koulutuksen aiheista ja sisällöistä.
– Erityistä kiitosta sai Jukka Rasan esitelmä. Hänen erittäin havainnollinen esityksensä lukuisine kuvineen ja esimerkkeineen on avannut monelta kuulijalta silmät, miksi näitä järjestelmiä tehdään ja mikä on niiden merkitys kuulolaitteen käyttäjille. Monesti sähkösuunnittelijoille induktiosilmukka on vain yksi järjestelmä lukuisten suunniteltavien järjestelmien joukossa, jolloin usein unohtuu sen merkitys sitä käyttäville ihmisille. Paljon kiitoksia Jukalle havainnollisesta ja myös hauskasta esitelmästä, ylistää Mattila.
Studiotec vakuuttui myös siitä, että lisää koulutusta ja tietoa tarvitaan suunnittelijoille ja muille rakentamiseen osallistuville henkilöille.
– Koulutukseen osallistuneet parikymmentä suunnittelijaa tietävät nyt paljon enemmän aiheesta, mutta tämä on tietysti vain pieni osa suunnittelijoista. Lisää koulutusta tarvitaan ja mekin osaltamme tulemme järjestämään sitä myös jatkossa, Mattila kertoo.

Lue lisää Kuuloliiton esteettömyyden teemavuodesta:
https://www.kuuloliitto.fi/esteettomyyden-teemavuosi-2018/

Teksti: Erkki Ahonen
Kuva: Jukka Rasa