Työstä palautuminen on hyvinvointia!

Kuvassa nainen kuulokkeet korvilla silmät kiinni kohti taivasta katsoen hymyilee. OIkealla teksti sinisellä pohjalla työstä palautuminen on hyvinvointia

 

Palautumisen perustana on irrottautuminen työstä vapaa-ajalla sekä hyvät yöunet. Siihen voi kuulua lepoa, liikuntaa, kulttuuria tai sosiaalista kanssakäymistä. Mieti millä pystyt irtaantumaan parhaiten työn psyykkisestä ja fyysisestä kuormituksesta. Erilaisilla palautumisen keinoilla tuet työssä jaksamista, työkykyä ja hyvinvointia. Työstä palautumista tukevat mielekäs ja innostava työ, uuden oppiminen sekä kannustava työyhteisö. Aivot tarvitsevat taukoja ja monipuolista palautumista myös työpäivän aikana.  

Voit hyödyntää tällä viikolla oppimiasi keinoja edellisistä blogeista keskeytysten ja työympäristön äänien hallintaan, muistin vahvistamiseen ja palautumisen tukemiseen työpäivän aikana. Työtavoilla ja pienillä valinnoilla on suuri vaikutus jaksamiseesi työpäivän aikana ja sen jälkeen. Vapaa-ajan ja lomien tarkoituksena ei ole toipua työstä kasautuneesta kuormituksesta vaan rentoutua, palautua ja nauttia läheisten seurasta. Välillä palautuminen vaatii vastapainoa työlle eli sellaista tekemistä tai olemista mikä täysin erilaista kuin oma työ. Mitä se sinulla voisi olla? 

Voit lisätä työpäivän aikaista jaksamistasi esimerkiksi seuraavilla keinoilla:  

  • Liike työtehtävien välissä. Varsinkin päätetyössä ollaan paljon paikallaan. Pieni happihyppely, venyttely tai taukojumppa vilkastuttaa verenkiertoa ja aktivoi aivoja. Fyysisessä työssä pieni tauko, jossa keskityt hengitykseen silmät suljettuina, voi antaa lisää energiaa ja voimaa. 
  • Riittävä tauotus. Työpäivän aikaisten taukojen tarkoitus on irrottaa ajatukset hetkeksi työstä. Samalla parannat  kognitiivista ergonomiaasi eli tuet aivosi kykyä työskennellä antamalla niille hetken lepoa. Parhaat ideat ja oivallukset syntyvät usein kahvi- tai lounaspöydästä tultuamme.  
  • Hiljaisuuden hyödyntäminen. Varsinkin hälyisissä työympäristöissä, kuulojärjestelmämme on jatkuvassa kuormituksessa. Tällöin on äärettömän tärkeää pitää hengähdystaukoja merkkiäänistä, hälystä ja laitteista.   
  • Työyhteisön tuki. Pohtikaa työyhteisössänne millä eri keinoin vahvistatte yhteisöllisyyttä ja me-henkeä työpaikallanne. Kollegoiden tuki ja hyvät sosiaaliset suhteet auttavat myös haastavissa tilanteissa ja tukevat työssä jaksamista.  

Löydät hyviä työpäivän tauottajia muistikunnon vahvistamiseen täältä. Panosta myös yöuneen, sillä unen aikana aivomme puhdistautuvat a valmistautuvat seuraavan päivän työskentelyyn.  

Kuulon heikentyminen voi kuormittaa ja vaikeuttaa työpäivän aikaista palautumista. Olemme tuottaneet pikatestin työikäisille kuulon kuormittavuudesta, ja pääset testaamaan sitä tällä viikolla ensimmäisten joukossa. Testin kymmenen kysymyksen avulla voit arvioida oman kuulosi tilannetta ja saat ohjeet kuinka toimia, jos kuulosi kuormittaa. Testiin pääset tästä. 

Toivon sinulle rentouttavaa viikonloppua! Muista huolehtia sekä mielesi että kuulosi hyvinvoinnista. 

Teksti: Tiina Hattunen