Blogit

Kasvomaski estää huulioluvun

Kasvomaski naisella.

Blogin on kirjoittanut sairaanhoitaja Outi Liuska.

Korona on tuonut meille huonokuuloisille uuden ongelman arkipäivän selviytymisessä. Monessa julkisessa paikassa näkee entistä enemmän ihmisiä kulkemassa suunenäsuojus eli maski kasvoilla. Suojus peittää nimensä mukaisesti suun ja nenän, estäen pisaroiden mukana leviävät tartunnat. Maski estää nimenomaan sairastuneen käytössä pisaroita leviämästä ympäriinsä. Jos terveellä henkilöllä on maski ajatuksena estää tartunnat, ei THL:n mukaan hyötyä juurikaan ole.

Terveydenhuollossa on tarkat ohjeet, milloin ja missä suojusta käytetään. Julkisuudessa on ollut myös keskustelua pitäisikö maskia käyttää kaikkien kulkiessa julkisilla paikoilla. Tähän ei kuitenkaan ole tullut kattavaa ohjeistusta. Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut muun muassa kotihoidon henkilökunnan käyttämään maskia asiakkaiden luona. Tämän ohjeen tarkoituksena on suojella riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä saamasta tartuntaa oireettomilta hoitajilta. Valitettavasti monet riskiryhmiin kuuluvista ovat iäkkäitä ja huonokuuloisia.

Hoitaja tulee iäkkään ja huonokuuloisen kotiin. Hänellä on nenän ja suun edessä maski suojaamassa asiakasta. Kun hoitaja puhuu, ei asiakas voi lukea huulilta. Tämän vuoksi kuuleminen vaikeutuu huomattavasti. Kuinka iso osa hoitajan puheesta jää kuulematta maskin vuoksi? Miten suuri vahinko voi aiheutua, jos asiakas ei kuule hoitajan puhetta?

Itse olen työssäni  ratkaissut ongelman tekemällä lapun, jossa lukee tärkeimmät lauseet. Omassa työssäni pakollisia puhuttavia asioita on onneksi vain muutama. Kotihoidon henkilökunnalla valmiiden lappujen tekeminen ei luultavasti ole järkevää monimuotoisten asioiden vuoksi.

Mitä tapahtuu, jos suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan laajempaan käyttöön? Miten selvitä kauppa-asioista, jos myyjällä on suojus? Miten voi vaihtaa pikaiset kuulumiset naapurin kanssa vastaan tullessa? Mitä jos tulee virallinen ohjeistus esimerkiksi poliisilta maskin takaa? Olemmeko me pahimmassa tapauksessa suuremmassa vaarassa, jos muut käyttävät maskia kuin mitä virus voi aiheuttaa?

Videoilla havainnollistetaan asiaa:

Video: kasvomaski

Video: ilman kasvomaskia

Videolla sanotaan: Mikä sinun nimesi ja henkilötunnuksesi on?